Nieuw panterverblijf in Nederland

Doel van het project:

Uitbreiding van de opvangcapaciteit bij Stichting Leeuw in Nederland, door nieuw verblijf voor panters.

Dit project is onderdeel van: Uitbreiding opvangcapaciteit voor grote katachtigen – masterplan

Acties uitbreiding Nederland:

Het opvangcentrum van Stichting Leeuw is gevestigd op Landgoed Hoenderdaell. Op dit landgoed is vlakbij het gebouw van Stichting Leeuw een voormalig wolvenverblijf beschikbaar gekomen. Dit verblijf is geschikt en wordt omgebouwd voor verblijf voor 2 Perzische panters die momenteel in het opvangcentrum van Stichting Leeuw verblijven.

  • Inrichten en verbouwen van bestaande wolvenverblijf tot nieuw panterverblijf
  • Verhuizing van 2 panters naar nieuwe verblijf, geplande einddatum is begin 2021.

Opmerking: corona maatregelen beïnvloeden de voortgang van het project.

Hoe ziet het verblijf eruit:
Sinds augustus 2020 wordt er gewerkt aan het verblijf voor de Perzische panters. Het buitenverblijf is groot en er is een aparte separatieruimte. Panters zijn goede klimmers en er is veel aandacht besteed aan de dakconstructie, waartussen staalkabels worden gespannen voor het dak. Dit is gerealiseerd met een donatie van een privésponsor.

In het binnenverblijf zijn de hekwerken opnieuw verzinkt. Er zijn luiken om te voeren en luiken geschikt voor de transportkisten waarin de panters worden vervoerd.

Er was een speciale wens om een hele mooie vijver aan te leggen in het verblijf. Hiervoor is op Facebook een oproep gedaan om ons te helpen het bedrag voor de vijver bij elkaar te krijgen. Naast de vele positieve berichtjes en donaties vanuit alle kanten, werd Stichting Leeuw ook benaderd door een ondernemer uit Noord Holland die 5 jaar lang €5.000,- per jaar gaat sponsoren voor de Perzische panters. Fantastisch nieuws!!

Alles bij elkaar is er een bedrag van € 6.267,- gerealiseerd om een prachtige vijver aan te laten leggen door Vijverspecialist Valle Verzasca, die meer dan 25 jaar ervaring heeft op dat gebied. Door te werken met natuursteen en hiermee hoogte te creëren, komt er een extra klim- en verstop element in het verblijf, wat hard nodig is om de dieren zich veilig te laten voelen in hun verblijf.

Een van de dierverzorgers heeft prachtige klimbomen geregeld. Deze zijn gesponsord en afgeleverd door de gemeente Alkmaar.

In het voorjaar van 2021 wordt de inrichting verder afgemaakt met beplanting en diverse klimmaterialen, zoals plateaus in de bomen, hangmat en horizontale stammen die de boomtoppen met elkaar verbinden. Daarnaast zijn er werkzaamheden aan het hekwerk en komt er een houten schutting, waarmee het verblijf aan alle officiële richtlijnen voldoet voor het houden van panters.

Wilt u bijdragen aan de voltooiing van het panter verblijf: Doneer dan o.v.v. ‘panter’.