News

DOOR DE OGEN VAN DE DIERVERZORGER (BLOG 12)

12 januari 2020

Sandra Kuijmans

De jaagsimulator

De jaagsimulator is een geweldige manier van verrijking, voor alle dieren die graag de binnenbaan in gaan. Ook is het een soort fysiotherapie voor dieren dat nodig hebben en gewoon sport voor de rest van de dieren, maar bovenal is het voor de dieren een manier om hun natuurlijke gedrag uit te kunnen oefenen, om hun instinct in de praktijk toe te kunnen passen.
Onze jaagsimulator gebruiken wij twee keer per dag. Per dag jagen er vier dieren. In de binnenbaan zijn allerlei obstakels te vinden, zoals de grote rots, wat boomstronken, vijvers en speelgoed. Van deze obstakels maken de dieren heerlijk gebruik buiten de sessies om. Er wordt gebadderd in de vijvers, gespeeld met het speelgoed, nagels gescherpt aan de boomstronken en geluierd op de rots. Tijdens de jaagsessies spelen deze obstakels ook een rol, ze moeten immers ontweken worden. Het jagen traint bij de dieren ook de behendigheid en coördinatie. Ze houden het vlees in de gaten en tegelijkertijd moeten ze de obstakels zien en er handig om -of overheen gaan.

Het systeem 

Het systeem bestaat uit vijf lieren: vier in de hoeken en een in het midden, die door het middelpunt loopt, waaraan wij het vlees hangen. Deze lieren besturen wij door middel van een joystick. Vanaf de galerij hebben wij goed zicht op de hele binnenbaan en op die plek staan we dan ook als we het systeem besturen. We kunnen het systeem kris kras door de baan bewegen en de hoogte bepalen, ook tijdens het sturen kunnen we de hoogte waarop het vlees hangt, aanpassen.

de joystick, waarmee we de jaagsimulator besturen

Van begin tot eindresultaat

Jagen leren onze dieren meestal niet zomaar. Het is toch iets raars, zo’n ding dat boven je hoofd beweegt. Maar toch.. er hangt wel een stuk vlees aan..
Als een dier voor het eerst gaat jagen is het niet meer dan even kennismaken met dat gekke ding. We hangen er een stukje vlees aan en hangen de simulator stil in het midden van de baan, ter hoogte van de sluis waar de dieren door naar binnen komen. Op deze manier zien ze het stuk vlees meteen hangen als ze de baan in komen. Het dier heeft dan de ruimte om op zijn/haar eigen tempo op verkenning te gaan. Wij doen verder niets. Het bewegen van het systeem komt pas bij de tweede keer aan bod. Hij/zij pakt het vlees eraf en dat is het dan. Het is heel belangrijk dat het voor de dieren iets leuks betekent en dat zij geen negatieve associaties krijgen met het systeem. Als het bij de eerste keer opeens zou gaan bewegen en zij schrikken ervan, heb je kans dat ze de simulator eng gaan vinden. Omdat zij dan nog geen positieve associatie hebben met het systeem (het heeft hen nog niets opgeleverd) is de kans dat zij uiteindelijk toch nog gaan jagen, erg klein. Als het de eerste keer goed is gegaan, gaan we het systeem de tweede keer een klein stukje opschuiven. Als dat goed gaat weer een stukje verder etc. Elk dier is anders en wij zullen de snelheid van het opbouwen dan ook aanpassen op het dier zelf. Het doel is, dat zij iets dat zij niet kennen, leuk gaan vinden. Het instinct zit er al in, daar hoeven we niets aan te doen, dus op het moment dat zij op hun gemak zijn met het systeem en het vlees beweegt van hen af, zullen ze er in de meeste gevallen, instinctief achteraan gaan.
Het ene dier wordt er een ster in, Ayla bijvoorbeeld en het andere dier heeft minder interesse, zoals Aslan of Brami.
Hieronder een filmpje van Cesar, die voor het eerst een stukje vlees van de simulator af pakt.

VIDEO 1E KEER JAGEN CESAR

Dumi is een gevorderde jager!

Het vlees

Het vlees dat wij gebruiken is rundvlees. We snijden het in lange, platte stukken van ongeveer 500 gram. Deze vorm en het gewicht zorgen ervoor dat het stukje goed weg te eten is en niet in hun keel kan schieten.
We maken aan het vlees een paar elastiekjes vast, waaraan we een aantal katoenen touwtjes binden. Op deze manier scheurt het vlees, zodra het eraf wordt gepakt/geslagen. Het touwtje (en meestal ook de elastiekjes) blijft dan aan de simulator hangen. Soms is dit niet het geval en eten de dieren ook een stukje touw op. Dit is niet schadelijk, zij poepen het gewoon weer uit. Het was in het begin even puzzelen hoeveel touwtjes en hoeveel elastiekjes we nodig hadden om het stevig genoeg aan de simulator te hangen, zodat het er niet af viel, maar wel los genoeg, zodat de dieren het er makkelijk af kunnen trekken. Na wat trial and error weten we nu precies de juiste verhouding.

de stukjes vlees voor de jaagsessies

Jurjen hangt een stukje vlees op aan het systeem

Bestuurders

Het besturen van het systeem is niet iets wat je zomaar even doet. Er zijn een heel aantal vrijwilligers die hier inmiddels goed in zijn, maar ook zij hebben dat moeten leren. Daarnaast moet je er ook een beetje gevoel voor hebben. Je moet het systeem leren kennen, weten hoe het reageert en daarop in kunnen spelen. Er zit een vertraging in wat je doet met de joystick, ten opzichte van wat het systeem vervolgens doet. Je bent dus altijd ‘vooruit aan het sturen’. Ook zijn er bepaalde veiligheidsmarges ingesteld, zodat je niet met het systeem het glas van de galerij kunt raken. In die veiligheidszones moet je niet komen tijdens het sturen, omdat het systeem dan in een noodstoring gaat. Het doet dan niets meer en het dier zal dan eerst uit de baan gehaald moeten worden (afhankelijk van waar het systeem tot stilstand komt), zodat we de storing eruit kunnen halen. In het heetst van de strijd is het soms lastig om te voorkomen dat je in een veiligheidszone terecht komt, zeker bij hele goede jagers. Iemand die een beetje technisch is aangelegd en een goede hand-oog-coördinatie heeft, zou dus het systeem kunnen leren besturen, maar daarmee kun je nog niet jagen! Het tweede, nog belangrijkere deel is dat je kunt inspelen op wat de dieren doen in de baan. Daarvoor moet je de dieren vrij goed kennen om enigszins in te kunnen schatten wat ze gaan doen en waar hun eventuele zwaktes liggen. Bovendien ben je vooruit aan het sturen, dus de voorspelling van het gedrag van het dier is extra belangrijk. Je moet ervoor zorgen dat de dieren hun lichaam op de juiste manier kunnen gebruiken. Sprongen zijn prima, maar wel de goede kant op. Sommige dieren kunnen de obstakels nog niet zo goed ontwijken, terwijl zij op het vlees letten. Alle beginnende jagers moeten dit nog een beetje leren. Bij dit soort dieren moet je dus zorgen dat je om de obstakels heen stuurt. Sommige dieren kunnen hele gekke sprongen maken. Bij dit soort dieren hangen we het vlees wat lager (zodat ze niet springen), zo ook bij beginnende jagers. Ook kun je bijvoorbeeld hoog beginnen en naarmate de sessie vordert, het vlees wat lager hangen. Tijgers en leeuwen jagen ieder op een andere manier en ook per individu is het weer verschillend. Dan als laatste moet je onder druk snelle en adequate beslissingen kunnen nemen en daar vervolgens snel naar kunnen handelen. Het systeem besturen doe je dus niet zomaar. Hieronder een filmpje van Patrick, die in opperste concentratie de jaagsimulator bestuurt.

VIDEO PATRICK BESTUURT DE JAAGSIMULATOR

Het praatje

Voorafgaand aan de jaagsessie wordt er een bandje afgespeeld, waarin het een en ander wordt uitgelegd over de jaagsimulator. Vervolgens houden wij voordat we starten nog een kort praatje over het dier dat gaat jagen. Over waar het dier vandaan komt en hoe het meestal jaagt. Op die manier weten de bezoekers wat ze ongeveer kunnen verwachten, maar het komt regelmatig voor dat de dieren iets totaal anders gaan doen, dan dat wij net hebben staan vertellen. Altijd fijn…

Patrick houdt ‘het praatje’

NH nieuws

NH nieuws maakt een al enige tijd een soort serie, genaamd ‘Remy en zijn vrienden’. Daarvoor komt NH nieuws regelmatig bij ons filmen. Het gaat niet altijd over Remy en ook wordt de rest van Hoenderdaell erin meegenomen. Afgelopen donderdag kwamen zij weer opnames maken. Dit keer van Cesar tijdens het jagen. Het was de tweede keer dat Cesar ging jagen. Patrick deed het interview en heeft weer ontzettend zijn best gedaan. Het kan soms best spannend zijn om een interview te geven met een camera vrij dicht op je neus. Maar hoe vaker we het doen, hoe makkelijker het wordt.

Patrick geeft een interview aan NH nieuws

THROUGH THE EYES OF THE KEEPERS (BLOG 11)

26 December 2019

Sandra Kuijmans

The big move

Occasionally we move some animals around within Stichting Leeuw, to another enclosure. When animals leave and new ones arrive, it is sometimes better to do this, for several reasons. It may be that some animals don’t like each other as neighbours, or that they do! Sometimes there are animals that need more space and others that can do with less. The bigger groups get the largest enclosures. Also, for some of our residents it can be interesting and fun to have a new environment. This is a form of enrichment.
We recently had a big internal move. We wanted to have Bohdana and Bombay next to each other, to see how they would get along. Iwan and Drago needed a bit more space, as they frequently got in each other’s’ way. It’s always nice to see the results, but how does this moving of big cats work behind the scenes? The whole event takes some logistical preparation. As Cita and Aischa take turns in being outside with Tyson, we always have one of them inside. So we needed to ‘park’ her somewhere. This time not only one of these ladies, but also Goha needed to be somewhere temporarily.
So, this is what we did:
In the morning we kept the animals that were to move, inside (Bohdana, Aslan and Ayla did spend some time outside). The rest of the animals were allowed to go outside. We parked Goha in Remy’s inside enclosure. Then we parked Cita (Aischa was outside) in Simba’s inside enclosure. This allowed us to move the first animals. Tyson and Aischa went outside into Goha’s old outside enclosure. Goha crossed the big hall and we parked her in Afrodite’s inside. Now Aslan and Ayla were called inside and directed straight into Tyson’s old outside enclosure. The group Brami, Laksmi and Sita crossed the hall and went straight outside into Aslan and Ayla’s old enclosure. Cita was now able to go back to her inside enclosure. Iwan and Drago moved to Brami’s old enclosure. And finally Goha could move to Bohdana’s old enclosure.
Have you lost track already?
Daphne and I went to walk the keepers’ path, to see how everybody was doing in their new homes. They were all doing well! Aslan was making a bit of a fuss, which made Cesar respond, but after a few days they got along much better.

Video Aslan and Ayla outside in their new enclosure. Aslan is a bit wary.

Special-needs animals

We have quite a number of older animals in our sanctuary, and age comes with discomfort. This means that we have some big cats who have some ailments. We take those into account when taking care of them. These are some examples.

Tyson, Cita, Aischa and Laksmi
.
Tyson
Tyson is an ex-circus tiger of 15 years. Tyson has a funny walk; he waddles with his hindquarter and is a bit stiff. He is also a bit wobbly. This can be caused by many things, for example a neurological defect, in combination with arthrosis. We’re not entirely sure. We could have this examined, but that won’t help much as we cannot do much about it.
What we can do, is make things as comfortable as possible for him. Inside he has a firehose bed and straw bed. In the winter we keep him inside at night, to protect him from the cold, which is not good for his sore joints. Every day we add glucosamine to his food, to strengthen the ligaments. Lately we noticed he has been drinking more than usual. For all cats this (in combination with older age) could mean kidney problems, which cannot be cured. These ailments will eventually lead to euthanasia, but as long as the animal is still himself and feels good enough, there’s no reason to consider that yet. In time we will see if Tyson has indeed kidney problems.

Cita
Cita is an ex-circus tigress of 12 years. Arthrosis is bothering her, in her front legs as well as her hind legs. She often has problems walking and getting up; after lying down for a longer period, it is hard for her to stand up and she will walk stiffly for a while. After a few minutes this gets better, but the problem is always there. Cold weather is not good for her either, which is why we keep her inside at night, with a soft bed (straw or firehose). We give Cita, like Tyson, glucosamine every day. Cita’s mood is getting worse. Recently we started her on pain killers, which improved her mood a little, but not much. We are keeping a close eye on her.

Aischa
Aischa is an ex-circus tigress and she is 15 years old. She is Tyson’s sister and like him she walks funny. She has the same waddle in her hindquarter. This confirms our suspicion that it is a neurological problem. The fact that they both walk like this and that they are siblings, can also mean that it is hereditary, maybe caused by inbreeding. Aischa also has arthrosis, which is why she is on pain killers. This has a very positive effect on her; she sometimes jumps about like a little lamb. It also improved her mood greatly. Even so, she is elderly and the arthrosis will remain a problem. We can only soften the symptoms. We also giver her glucosamine daily and of course she has a soft bed.

Laksmi
Laksmi also is an ex-circus tigress, 16 years old. She is part of Brami’s group. She’s a feisty lady, who is healthy, except for the first signs of cataract. We can actually see it in her eyes, but it’s also apparent when she is hunting. If the prey moves quickly away from her range of vision, she seems to lose track of it, quicker than the other animals. Apart from the cataract her condition is excellent, although her slightly greying face shows her age.

THROUGH THE EYES OF THE KEEPERS (BLOG 10)

29 November 2019

Sandra Kuijmans

 

A long blog this time, because so much happened recently at Stichting Leeuw!

Exciting times

The past few weeks were quite exciting. Simba, Isolde, Hugo and Ambra were moving to South Africa. Working towards this event is like a roller coaster, with occasionally a moment when you realize you’ll have to say goodbye soon. We all had a good relationship with these four lions, each in our own way. After all, each of these four have quite a distinct personality, which we will miss. Totally different from each other, but all of them nice. Two unique couples that so much deserve to enjoy South Africa. For my colleague Daphne it was the most stressful. She arranged all the paperwork for the transport, the necessary inspections and the health checks. Even though she’s done it all before, it’s still a relief when it’s all over. Colleague Saskia did a lot of crate training with the lions, which was going to be put to the test now. Colleague Jurjen did a lot of practical work in the last week; do the crates close safely, do the locks fit, can they be sealed? The crates need to be water-sealed and cleaned. Of course, the four lions were allowed to hunt in the hunting simulator one more time the day before they left.

The transport crates are ready

The moment arrived. Moving day. Everybody was a little bit nervous, hoping the loading of the crates would go smoothly. We discussed the sequence of loading. Early afternoon we closed the Stichting Leeuw building, to load the lions without being disturbed. The vet arrived, in case one of the animals needed sedating. We secured the first transport crate to the inside enclosure and let Hugo come inside.

For Hugo this was ‘just another training session’, the only difference being that the crate was closed after him. We then pushed him outside and into the van. One down, three to go.

Hugo in the transport crate

It was Ambra’s turn, and she too was happy to enter the crate. She was completely at ease and even seemed to enjoy the whole thing. In the picture below she is just ‘killing’ a piece of meat before she swallows it.

She was curious to see where she was going. When she was parked next to Hugo in the van, she lay down, quite relaxed. She even greeted us when we talked to her, by pushing her nose against the hatch of the transport crate. This was a piece of cake!

Hugo and Ambra in the van

Now Simba. Simba also quickly stepped into the crate, thanks to the crate training, which was necessary because Simba tends to be more distrustful than Hugo and Ambra. And then then the tricky one, Isolde. She is, like Simba, also quite wary, so she also needed more crate training than Hugo and Ambra. It took a while, but eventually even Isolde got into the crate without sedation. What a relief! They’re all in the vans, within an hour and fifteen minutes! Simba and Isolde were loaded into a second van.

Simba and Isolde in the van

The two vans (Saskia also accompanied them to Schiphol) drove to the airport. Jurjen and I stood in front of Stichting Leeuw, watching the vans leave. ‘There they go’, we said to each other. Back to the order of the day, because the other animals needed feeding. When we got to the enclosures of the four lions, it was strange to see them empty, especially Hugo and Ambra’s empty firehose bed, where they would lie in together (every day!). Suddenly you realize they’re gone for real.

Hugo and Ambra’s empty firehose bed

At the end of the day, when all lions started roaring at the same time (as they always do after dinner), the symphony lacked a lot of volume.
The next morning we followed the flight on flight radar and as soon as they had landed, there was relief again. Once the paperwork was approved, the lions were loaded onto the truck and were moved to Emoya. We waited anxiously for news and pictures from Robert and Patrick from Johannesburg. Finally the good news came, with nice pictures! That same day the four lions were allowed into their temporary enclosures in Emoya. They all came out unscathed. Finally they can enjoy their peace and quiet. And we too! The whole event was a big success.

Move Simba B

Because the four lions left, we had two spare enclosures. One of them is for Cesar and Elsa and the other for Simba B, who so far shared his outside enclosure with Remy. So, Simba moved to Hugo and Ambra’s old enclosure. Simba had a very busy day. He examined everything in his new outside home and made his acquaintance (through the cracks of the fence) with his new neighbours. There was some roaring going on, but they soon made their peace. Simba B also loves the firehose beds, and he now has not only an extra big one in his inside enclosure (Hugo and Ambra’s), but also one outside! The main thing is, of course, that both Simba B and Remy have their own enclosure and can go outside the whole day. Even so, they spend half the day inside…

VIDEO SIMBA B OUTSIDE

Cesar and Elsa

With the four lions gone, it was time to move Cesar and Elsa from the quarantine to Stichting Leeuw. It took only a few days of crate training to get Cesar to walk into the transport crate, ready to move. Elsa was no problem at all; from the first training session on she played in the crate. Elsa is bold, not easily scared and extremely playful! She immediately took to the transport crate; even more room to play! At Stichting Leeuw they both did so well, that after one night inside, they were allowed to go outside the next morning. That too went very well. They immediately started examining the enclosure and quickly started playing again. Especially Elsa, who challenges Cesar and bites his behind. But Cesar was still busy exploring his new surroundings. Anyway, they seem to like their new home. It’s still a bit strange to see all these new animals instead of Hugo & Ambra and Simba & Isolde, but change is a good thing at Stichting Leeuw. It’s part of our mission. We expect that Cesar and Elsa will soon be ready to go into the big hall and start showing their hunting skills.

VIDEO CESAR AND ELSA GOING OUTSIDE

THROUGH THE EYES OF THE KEEPERS (BLOG 9)

7 November 2019

Sandra Kuijmans

Donor Day

On the 2nd of November we had our annual Donor Day. As always, a big success! A good day with enthusiastic people!
The weeks before are usually a bit stressful. Everything needs to be organized, which is a lot of work, mainly for our office colleagues. For us, it was not so bad. We created a hunting programme and made animal presentations (going through many pictures and videos!). In the end, everything worked. We had a wheel of fortune, which meant prizes for many people, the hunting sessions went flawlessly, and the animal presentations were well received. A relaxed day, for the animals, for our team and for all donors.

Patricia presented the wheel of fortune

Aize helped turning the wheel of fortune

Joan, Frodo and Sabra manned the Stichting Leeuw Shop

Sandra gave animal presentations all day long

Removal of Hugo, Ambra, Simba and Isolde

Very exciting news! On Donor Day we announced the opening of the new Lions Foundation in South Africa (so nice that we can finally talk about it!). Eventually Hugo, Ambra, Simba and Isolde will move there, but first they will go to Emoya. As soon as the new location is ready, they will move to their final home there. We did a lot of crate training with them and they all respond well to that. It will lead to a relaxed way of loading them into the transport crates, with little stress.

Update on the cartonboard cathedral

In the last blog I wrote that Joyce donated a carton board cathedral and that we didn’t know yet who to give it to. In the end Sya and Chen got it and they kept it fairly intact. So, we could make another animal happy and we gave it to Fred, with the below result:

How are things with:

Vladimir

Vladimir is doing great. He leads a relaxed life and has his own habits. But he is definitely moving forward! He regularly is allowed to walk through several inside enclosures, to where the transport cart to the big hall is. We keep the hatch to the hall closed for now, but he is allowed into the cart. And lately he’s been doing so! When he is completely comfortable with the transport cart (which may take a while) we might open the hatch, so that our Vladimir too can enjoy the big hall.

VIDEO VLADIMIR IN THE TRANSPORT CART

Drago

Drago is a busy man. He has fun with his brother Iwan and is always doing something. Playing with toys, running back and forth along the fence with his neighbour Vladimir, and investigate everything again and again. Inside he rests comfortably on his plank bed, but he can also often be found in the big hall. There he hunts, takes ages to absorb all new scents, carries toys around and usually takes a dive into one of the ponds. He also enjoys the training sessions!

VIDEO DRAGO WITH HIS TOY

Simba b

Simba b has only recently joined us and has an unhappy past. The trip to Anna Paulowna was hectic and stressful. But now all these unhappy memories have gone! He is a very happy lion, young, playful and confident. Even though his claws were removed, he is a successful hunter. Even when there are many people watching, he hunts very well. He enjoys his time here; his comfortable firehose bed, the big hall, the peace and quiet outside, but also peeking at the visitors and his neighbours.

THE LIONS FOUNDATION IN SOUTH AFRICA

STICHTING LEEUW OPENS THE LIONS FOUNDATION IN SOUTH AFRICA

Schrikkloof Nature Reserve

Stichting Leeuw in Zuid-Afrika
Recently Stichting Leeuw had the unique opportunity to realise its own lion sanctuary in South Africa. This subsidiary of Stichting Leeuw, which will have the internationally more workable name of The Lions Foundation, is located in the nature reserve Schrikkloof in Limpopo province, only two hours drive from Johannesburg. This foundation will keep close ties with Stichting Leeuw in Anna Paulowna. Together we will be able to be even more active in realising our most important objective: rehabilitating sheltered lions to their original habitat and create room in The Netherlands for other big cats in need. In the African nature reserve lion enclosures of about 1.5 hectares will be built in large areas of bushveld. Care of the lions will be carried out by animal keepers, which reside on the estate, with the help of volunteers. This staff will be in close contact with the keepers of Stichting Leeuw, and will also keep our loyal donors, adoptive parents and followers informed about our lions. Follow The Lions Foundation on Facebook and Instagram!

Inhabitants
‘Our’ nine lions which already live in South Africa – Nero & Masrya, Tristan & Nala, Omar, Bruno and the ladies Nora, Ziera en Mahli – will also have a new home at The Lions Foundation. Simba & Isolde and Hugo & Ambra will also move there soon, all very likely in January 2020. There, they can enjoy a wonderful new home. All these lions are still up for adoption – your contribution of a minimum of €10 per month will add to the well-being of all the big cats at The Lions Foundation as well as Stichting Leeuw. See k www.stichtingleeuw.nl/en for more information on adoptions and donations. Thank you!

Visit us in Africa
Did you know you can visit The Lions Foundation? Maybe as part of your next South Africa trip, or as an add-on to your visit to the Kruger National Park.

During a Lions Experience you can see the lions in their new homes. You can visit for a day, but wouldn’t it be nice to stay a few nights at the breathtaking Schrikkloof Nature Reserve? Enjoy the private rooms, the local cuisine, the beautiful estate, the safari drives and the wellness facilities. See www.schrikkloof.com for more information and bookings. A large part of the Schrikkloof revenues will of course go to The Lions Foundation.

Volunteer home

Become a volunteer!
Like Stichting Leeuw,  The Lions Foundation will largely depend on the help of enthousiastic volunteers. You too can have the time of your life at Schrikkloof Nature Reserve, helping take care of the lions. We offer an extensive programme and great accommodation. See www.thelionsfoundation.com for more information and bookings.

If you have any questions, please send an email to info@stichtingleeuw.nl or info@thelionsfoundation.com.

THROUGH THE EYES OF THE KEEPERS (BLOG 8)

24 October 2019

Sandra Kuijmans

Good morning

Mornings are a special time of day. We arrive at a completely deserted animal park. When we enter Stichting Leeuw and turn on the lights, a few sleepy eyes open. Squinting into the sudden lights. You hear some yawning, some rise from their beds. On the other side you can hear an animal walking about. We start the checkup rounds. Some inside enclosures are empty – the animals are outside. We’ll see them later on the outside keepers’ path. In summer most animals are outside in the morning. A different story in autumn and winter, when most are inside. Some animals start when we pass by – they didn’t hear us coming. Some cats are already waiting for us. We have those who sleep in, like Simba and Iwan. And those who are up bright and early, like Ayla and Afrodite. Just like people, really. Simba’s manes are always in a mess in the morning, something that always makes us smile.

Hugo and Ambra

Simba

Sita, Laksmi and Brami

Bakari, Dumi, Sarabi and Jessy

Hammock for Brami, Sita and Laksmi

We built a hammock in Brami, Laksmi and Sita’s outside enclosure. Inside they love their firehose bed, so now they can enjoy it outside too! It’s quite a high construction, made of tree trunks, with the firehose hammock suspended in between. It’s not finished yet, because it needs a step of some sorts, but Laksmi had no trouble getting in. Before long Brami followed her example, and later on Sita as well.

Toys

Enrichment takes all shapes, and one of them is toys. We constantly need to replace them, because the big cats get bored easily. So it’s quite a challenge to make it exciting for them every time. Last week our volunteers Anna, Sem and Fien created a new toy out of old firehose. A nice result, which was well received! Another volunteer, Joyce, donated a beautiful cardboard version of the Saint Basil’s Cathedral in Moscow. We’re thinking of giving this to the leopards, in the hope that they won’t immediately destroy it. Maybe another animal can have it after them. Should we give it to a lion, we can be sure it will be completely gone in minutes.

How are things with


Afrodite

Our little clown. A small-for-her-species Siberian tigress. One with specific instructions for use. Of course they all have, but Afrodite is a funny one. She can suddenly be daunted by the weirdest things, like a platform in the inside enclosure. She is extremely playful. Afrodite has turned scaring visitors into a sport. In her outside enclosure she will jump against the fence just when unsuspecting visitors walk past. She can also aim very well when she sprays, sometimes straight through the peeping hole, with a lightly sprayed visitor as a result.

Dumi

Dumi is a member of the Bakari pride. Amongst the lionesses in this pride, she is the lowest in rank. She’s a bit insecure but can be very feisty. She’s a good huntress and very cuddly. She likes to be part of a big heap of lion, which the pride often forms by sleeping against and on top of each other. Dumi is a real men lioness. Which means she clearly prefers the male keepers. No problem for Jurjen and Patrick, but for us ladies it can be a bit of a challenge. Dumi sometimes tends to remain lying in the big hall, when we really want her to come out. It’s not uncommon that we have to cancel hunting sessions, because madam lioness refuses to move.

Fred

Our Fred is such a gentleman. He is Ginger’s partner. He stays quite calm, even when Ginger snarls at him. In the end, he’s the boss and it shows. Ginger will move aside, albeit grumpy, when Fred needs to be somewhere. Fred will eat calmly, while Ginger keeps a safe distance. He has two female neighbours (Sya and Chen), who find him very attractive, which of course he loves. He is a photogenic Persian leopard and can therefore often be spotted on Facebook.

THROUGH THE EYES OF THE KEEPERS (BLOG 7)

10 October 2019

Sandra Kuijmans

When it rains

The weather is not always nice, but still the big cats have to go outside every day, as we have to clean the inside enclosures. Most animals don’t care if it rains, but some are convinced they will melt if they go out. Especially the lions are not pleased. Some two years ago we converted the outside platforms to cabins, where the animals can shelter against rain and wind. In the summer they provide shadow, something that the Siberian tigers especially appreciate. Since the animals can find a dry spot in these cabins, we feel less sorry for them when we ‘send’ them outside. Many are already outside when we arrive, even if it rains, but some really dislike it and will stay inside as long as possible. If we try to tell them to go outside, they will actually make protesting sounds. Especially Simba and Isolde get very vocal in telling us that they have no plans to leave the comfort of the underfloor heating.

Fred finds shelter in his cabin and Ginger in her barrel

I myself don’t like the rain either and if I walk on the outside keeper’s path, I regularly wear a cap and rain clothes. This makes me look very different, which triggers a reaction in some animals. For instance Ayla, who knows very well that it’s me, very much wants to grab me! You can see her dilemma, but she will contain herself. Her eyes speak volumes, though.

Ayla finding out who’s the one in the rain jacket

Kuma is a Siberian tiger who grew up in Milan. Which makes him a kind of snobbish Siberian. He lies inside when it rains, looking out as if there’s a flood. Valesca, his partner, is in the middle of the outside enclosure, worrying about nothing. Most lions don’t like rain, but Ayla doesn’t care at all. We used to have Bruno here, who would be outside in all kinds of weather, even snow! Which proves that not all animals are the same.

Kuma waits until it stops raining

Bakari, Jessy, Sarabi and Dumi

Remy’s present

Little Remy was found a year ago in a field in the middle of the country, in a dog bench. The year with us had definitely agreed with him; he’s doing very well! To celebrate his one-year anniversary, he received a present. Volunteer Shoshana is a teacher and prepared a tower cake out of cardboard boxes. Beautifully decorated! We placed it in the big hall for Remy. At first, he was a bit aloof. It was interesting, but also a bit scary. But eventually he picked the top box and took it up on the big rock.

Remy admires his presents

Guus the vet visits

Our vet Guus arrived again and he visited Elsa and Cesar, in the quarantine building. Cesar was vaccinated by means of the blow pipe. Elsa had to be sedated for a short while, for Guus to place an implant (for birth control). While she was out, he did some clinical exams and made an ultrasound. Guus has a mobile ultrasound machine, which we can easily roll into the enclosure. It enables us to see if her organs look normal. Elsa’s organs looked fine! She should lose some weight, because she’s a bit too big. But with her active lifestyle, that shouldn’t be a problem!

VIDEO CESAR AND ELSA PLAY WITH BIG BALL

How are things with:

Brami

Ever since, sadly, Rudra passed away, Brami is trying to take over the leading role in the group. This doesn’t always work out, because the two ladies are quite feisty! But he’s doing his best. Some months ago, after all these years at Stichting Leeuw, Brami started hunting! In the beginning he was afraid to go into the big hall, as was Sita, so both stayed behind when Rudra and Laksmi walked into the hall. One fine day he suddenly entered the hall as well, but only if the others were in there already. Being on his own in the hall was not his thing. And now he’s hunting all alone in the big hall! So, he came a long way and it’s quite a milestone for him! Sometimes he’s still a little bit daunted, and he takes it easy.

Tyson

Tyson is doing very well. For a long time he had a nasty wound on his tail, which healed very slowly, but is finally gone. He is good at lazing about, preferably outside, even if the nights start to get colder. He enjoys his cabin, which we filled with straw. He likes his peace and quiet, the attention he gets from his ladies (and neighbour Goha) and occasionally the inside hall.

Jessy

Jessy is the feisty, dominant lady in the Bakari pride. She is the mother of Ayla, who also lives at Stichting Leeuw. She’s the only lioness not related to the rest of the group. She is an extremely good hunter, and still quite playful. So, she’s first in line at hunting sessions. Once she sets her mind to something, it has to happen, so you might say she’s a bit headstrong.

Donor Day

The invites for Donor Day were sent out by email. We sent invites by post to those whose email address we don’t have.
Unfortunately, for some email addresses we received an error message. Also, the emails could have been lost in your spam box, so please check.

If by any chance you didn’t receive your invite, please send an email to donateurs@stichtingleeuw.nl with your name and address, so we can send it again.

THROUGH THE EYES OF THE KEEPERS (BLOG 6)

26 September 2019

Sandra Kuijmans

 

Simba B in the big hall for the first time

Simba b is doing so well, and is behaving so confidently, that we decided to introduce him to the hunting hall. He was already familiar with the way to the hall, so this time he agerly ran to and fro in the inside enclosures. He spent some time rolling about in Goha’s straw bed and then went straight to the corridor and into the hall. The corridor is a transport cart, positioned between the inside enclosures and the hall, to provide an entry into the hall. Just like his first time in his outside enclosure, he immediately started to examine everything. Very thoroughly. After that, it was time for play! Jurjen called Simba and at first it seemed he would go back through the corridor, but alas. Just before the corridor he started running! Sprinting through the entire hall. This was probably the first long run he ever had in his life. It reminded me of a cow allowed in the fields after a long winter. He clearly enjoyed it! After 15 minutes of few catch-me-if-you-can exercises (challenge and run off), he walked into the corridor by himself. Of course, there was a reward waiting for him. Despite the fact that he has no claws, we are quite confident that Simba B can participate in the hunting sessions soon.

Simba B in the hall

VIDEO SIMBA IN THE HALL

Cesar and Elsa

Busy times at Stichting Leeuw. We received two new lions, Cesar and Elsa. Two young, two-year-old lions, who were in private possession in Poland. The owner had to go to prison and the lions were temporarily stationed in Slovakia. From there Stichting Leeuw picked them up. They arrived very late in the evening at the quarantine building, where they will stay for a while. Unloading them went very smoothly. They were quite calm and immediately started examining their new enclosures. After resting for the night and sleeping in the next morning, they were reunited, which made them very happy. Now they spend a lot of time playing. Elsa is a bit more playful than Cesar and loves all the toys she’s given. The video shows Elsa playing with a paper bag.

VIDEO UNLOADING CESAR

VIDEO OF ELSA PLAYING

Unloading Elsa

Elsa calmly lying down

Cesar

How are things with:

Sarabi

Sarabi

Sarabi is one of the group of 4 circus lions. Amongst the ladies, Sarabi is second in rank. People don’t hear much about Sarabi and also she is adopted less frequently than the other animals. But Sarabi is actually a very nice lioness! Well, as far as lions go, of course, but for us keepers she’s pleasant to work with. Sarabi is a very good huntress, loves interaction with her pride but also with the keepers. She enjoys the training sessions and often walks up to us to see if there are any snacks to be had.

Ginger

Ginger

Ginger obviously is a stunning girl. She is doing very well. She likes to come and say ‘hello’ if you’re on the keepers’ path, but if it’s very busy she tends to keep to the back of her enclosure, hidden between the bamboo where you can hardly see her. Ginger likes to sit in the barrel in the outside enclosure and can also frequently be seen in her hammock.

Goha

Goha

Goha, our diva. Goha is one of the animals that have been at Stichting Leeuw the longest. She too comes from a circus. This elderly lady is a real character, really one of a kind. Doors need to open just the right amount for her to go through them. Meat has to be fresh enough for her to eat it. Sometimes she hunts, depending on her mood. We really can’t predict this. If she does hunt, she’ll do it gracefully and quite intensely. She usually uses her mouth to pull the meat off the simulator. So without using her paws, and even that she does gracefully. When she’s not so much in the mood, she will follow the meat at her own pace and doesn’t go through too much trouble. Sometimes she’s definitely not in the mood and ignores the prey completely. She’d rather roll about in the sand or take a bath in the pond.

THROUGH THE EYES OF THE KEEPERS (BLOG 5)

12 September 2019

Sandra Kuijmans

 

Feeding

Feeding is a big part of our job. Feeding is not only vital for the animal’s good health, it is also an opportunity to observe the animals. We mainly look at their behaviour. Do they eat enough and in a way which is normal for them? Do they respond to us, to the food and to any neighbours and group members in the usual way? We notice deviant behaviour quickly, as we know the cats very well individually. We have calm eaters (Simba), wild eaters (Tyson), bottomless pits (Isolde), picky eaters (the Siberian tigers), collectors (Iwan and Drago) etc. It takes all sorts. Some animals behave quite fiercely just before feeding, but are back to normal when they are full. An example is Tyson. We also have weird eaters, who always eat in a certain way, like Simba. He always eats with his bottom up in the air, which looks very funny. Some animals we feed during the day, for logistic reasons, but most get fed at the end of the day. Most of them already wait impatiently outside. They can’t tell the time, but know exactly what time it is. Feeding requires a lot of organising. The big cats have to be inside, each in a separate enclosure. The feeding cart is prepared, with all the equipment, food and supplements. The animals are eager and bolt inside. The groups are not particularly nice to each other in those moments, a situation that requires our extra attention. At feeding times we always stand at the ready. When all preparations are done, we start feeding. Every individual gets a piece of meat according to its condition, for example: animals who easily gain weight get a smaller piece, animals with a high metabolism get a bigger piece. We also have lazy eaters (like Goha), who don’t make the effort to eat the meat off the bone. They get an easy piece. Animals who gobble (like Isolde) or eat very quickly get pieces that require more effort. Pieces that they can chew on for a while.

Remy enjoys his surprise in a box

Simba eating bottom up

VIDEO SIMBA

VIDEO TYSON IS HUNGRY

What do we feed?

The big cats (tigers and lions) are mainly fed beef. They also regularly get goose, sometimes tripe and very occasionally salmon. The smaller cats (leopards and cougars) also get beef and goose, but also rabbit and pigeon. We try to give them food that comes close to what they would eat in the wild. Big cats eat mainly big game. Smaller cats have a more varied diet, because they catch smaller prey.

Beef

How much do we feed?

Like we said before, this is animal dependent. Generally, the animals get between 1 and 7 kilograms of meat; the smallest (Sya and Chen) about 1 kilo and the biggest (Vladimir and Kuma) about 6 to 7 kilos. These are averages, because the leopards Sya and Chen sometimes get a goose, which weighs 3 to 4 kilos, feathers included. On the other hand, the big cats also sometimes get just a goose, so on those days they get a bit less than normal. In the wild they don’t always catch exactly the same prey, so we try to copy that. That is why we also have one day a week without food. If it’s very warm, like last summer, we introduce an extra fasting day. In spring and autumn, we also give less meat, like in the wild, when the herds are migrating and there’s less prey.

Supplements

All animals get a general supplement (Carmix) on their meat. This is a vitamin and mineral concentrate for felids. Many of our older animals also get glucosamine, which has a positive effect on the ligaments. Some animals get special supplements.

Carmix, a vitamin and mineral supplement

VIDEO CARMIX

How are things with:

Isolde with a toy

Simba in the newly planted bamboo

Simba and Isolde

The icons of Stichting Leeuw. A very cute couple, with Simba being the laid-back one and Isolde the busybody. Isolde is very playful and plays a nice game of football. Simba prefers to do nothing, he is just being the cool guy. The couple is 8 years old and is about to move to South Africa. Those of you who follow Stichting Leeuw, know that relocation can take quite a while. Shame, but it can’t be helped. Meanwhile, they enjoy their time at Stichting Leeuw!

Remy with a goose wing

Remy

Remy is a teenager now, and up for anything. The world is one big playground. We do hunting sessions with Remy, but only when there are no or very few visitors. Remy is still quite apprehensive of people on the balcony when he is in the hunting hall. He’s very good at hunting! A bit blunt, but that’s just his young age. Which can lead to very funny situations. Like when we hung a goose wing on the simulator for the next hunting session and parked it over a pond, so that Remy wouldn’t get it. When we we’re going about our business cleaning behind the curtains, we heard a big splash. When we rushed to look, we saw Remy, proudly standing with the goose wing in his mouth, in the pond. Completely drenched.

Bohdana sunbathing

Bohdana

Bohdana is one of the Siberian triplets (the others are Vladimir and Valesca). Bohdana enjoys her outside enclosure. Hers has a lot of vegetation, where she can hide behind. She likes her peace and quiet. She also likes to spend time with her neighbour Kuma, whom she gets along with very well. She, like Bombay, doesn’t like to be locked up inside, but going inside is getting better and better. She enjoys target training and likes to show this off during the tiger workshops.