News

Planning donateursdag

9 Oktober 2021 DONATEURSDAG

Deze dag duurt van 10 tot 17 uur.
Door onderstaande schema’s kunt u zelf bepalen hoe laat u komt.

Een veel gestelde vraag is: Hoe zit het met de coronaregels?
Voor het park is geen Coronacheck nodig.
De restaurants zijn voor iedereen open voor afhaal.
We maken zoveel als mogelijk gebruik van buiten activiteiten.
Er staan diverse kraampjes met o.a. info, merchandise (buiten en boven bij de Stichting Leeuw), rad van fortuin met leuke prijsjes en rondleidingen rond Stichting Leeuw (niet op het verzorgerspad).

Omdat we dit jaar 10 jaar bestaan hebben we speciaal voor de donateursdag ook extra activiteiten in het park.

Schema (voeder) presentaties Landgoed Hoenderdaell

10:00                        Trainingspresentatie Kamelen

10:30                        Voedertijd bij de Neusberen

11:00                         Voedertijd bij de Lynxen

11:00                         Voedertijd bij de Ringstaartmaki’s

13:00                         Voedertijd bij de Kleinklauwotters

13:00                         Voordracht door Directeur Robert Kruijff (Restaurant)

13:00                         Vogeldemonstratie Avitorium (Vol = Vol)

14:30                         Voedertijd bij de Beren

15:00                         Vogeldemonstratie Avitorium (Vol = Vol)

15:30                         Voedertijd bij de Kleinklauwotters

16:00                         Voedertijd bij de Neusberen

16:00                         Voedertijd bij de Ringstaartmaki’s

16:30                         Trainingspresentatie Kamelen

Jaagsimulator sessie dagschema:

10:30                         Sita & Laksmi

11:00                         Remy

12:00                         Simba

13:30                         Elsa & Cesar

14:30                         Ayla

15:00                         Drago

16:00                         Goha

Wij wensen iedereen een hele leuke donateursdag!!

PS: Bent u slecht ter been?
We kunnen u ophalen van het entreegebouw van Landgoed Hoenderdaell en brengen naar Stichting Leeuw (en anders om).

Muba

In de nacht van 22 op 23 september is witte tijger Muba gearriveerd in onze quarantaine faciliteit. De reis met Piet en Peter is gelukkig weer voorspoedig verlopen. Muba vindt het allemaal erg spannend maar verkent op haar gemak de verblijven.
Ook Muba komt uit Slowakije en verbleef daar al als welp. Ze is 4 jaar oud. Net als Luna en Stella zal zij 30 dagen in quarantaine verblijven om uit te sluiten dat ze ziektes onder de leden heeft.
Op het eerste oog lijkt het dier gezond. Wel kijkt ze een beetje scheel. Dat is een afwijking die helaas vaker voorkomt bij witte tijgers.
De witte tijger is geen soort, maar een vorm van mutatie. Ze komen dan ook in het wild niet voor. Door doorfok en inteelt om de witte kleur te krijgen, hebben veel witte tijgers klinische afwijkingen.
Muba is ook te adopteren via onze website. Hiermee steunt u niet alleen Muba, maar helpt u ook ons werk als stichting voort te zetten!

ZATERDAG 9 OKTOBER – DONATEURSDAG!

7 september 2021
De uitnodiging voor de donateursdag is verstuurd!
Dit is onze speciale dag voor de donateurs en adoptanten.
Bent u donateur/adoptant en heeft u de mail niet ontvangen? Kijk dan eerst even in de spambox.
Nog steeds geen mail ontvangen?
Stuur dan een mail naar donateurs@stichtingleeuw.nl met uw naam, adres en het aantal personen*.
*per adoptant/donateur mag u 1 introducé meenemen.

Bakari, Sarabi en Jessy op Zuid-Afrikaanse bodem

26 augustus 2021

Na een lange reis landden Bakari, Jessy en Sarabi gisteravond in zeer goede conditie op Zuid-Afrikaanse bodem.
Het papierwerk werd allemaal goedgekeurd bij de Cargo en vlak daarna konden de transportkisten op de trailer gezet worden voor het vervolg van hun reis.
De trip naar The Lions Foundation op Schrikkloof Nature Reserve duurde nog ongeveer 2,5 uur.
Daar aangekomen was het midden in de nacht en is er te weinig licht om ze al uit te laden.

Bakari Jessy en Sarabi zijn vanmorgen bij het eerste ochtend licht uit hun transport kisten gelaten. Het gaat erg goed met ze en hebben ondertussen goed gegeten & gedronken en voelen zich al op hun gemak. Ze zitten nu nog even apart, maar worden snel herenigd.

We willen Zoologistics, het team van The Lions Foundation, Aize en Joyce ontzettend bedanken voor de fantastische zorg gedurende deze lange reis.

Bakari

Jessy (vooraan) en Sarabi

Verhuizing 3 voormalig circusleeuwen naar The Lions Foundation in Zuid-Afrika

Anna Paulowna 25 augustus 2021 – Stichting Leeuw verhuist vandaag 3 voormalig circusleeuwen naar een natuurreservaat in Zuid-Afrika. De groep, bestaande uit de leeuwen Bakari, Jessy en Sarabi zijn in 2014 door de stichting opgevangen en afkomstig uit een Duits circus. In Zuid-Afrika mag de leeuwengroep gaan genieten van een mooie oude dag in een groot reservaat. Na jaren van revalidatie in het Noord-Hollandse Anna Paulowna zijn de leeuwen helemaal klaar voor een laatste verhuizing naar natuurreservaat Schrikkloof.

De Bakari groep

In 2014 arriveert een groep van 4 leeuwen bij Stichting Leeuw. Leeuw Bakari is geboren in 2003 en leeuwinnen Jessy, Sarabi en Dumi, geboren in 2008 en 2004, komen dan als groep uit een Duits circus waar ze onderdeel waren van de voorstelling. In veel Europese landen is een verbod gekomen op het houden van wilde dieren voor circussen en optredens. Het circus heeft daarom een goed onderkomen gezocht en bij Stichting Leeuw kon de groep samenblijven. Bakari is een opvallende leeuw omdat hij geen manen meer heeft. Na castratie verliest een leeuw zijn manen of wanneer dit op jonge leeftijd gebeurt groeien deze niet aan. Maar zelfs zonder manen is hij trots leider van deze groep. Leeuwin Dumi heeft de verhuizing spijtig genoeg niet meer kunnen meemaken. Zij is eerder dit jaar overleden en leed aan een ontsteking van het hart. De 3 leeuwen zijn in de vroege ochtend vertrokken en vliegen met een KLM-toestel naar Johannesburg toe. Vanaf daar worden de dieren vervoert naar natuurreservaat Schrikkloof en vrijgelaten in een afgezet stuk van het reservaat waar The Lions Foundation is gevestigd.

Stichting Leeuw

Stichting Leeuw is een opvangcentrum voor grote katachtigen. De stichting vangt leeuwen, tijgers, panters en andere grote katachtigen op. Deze dieren zijn bijvoorbeeld afkomstig van particulieren, in beslag genomen dieren of voormalig circusdieren. De opvang is bedoeld als tijdelijk en bij Stichting Leeuw worden de dieren gerevalideerd en voorbereid op een terugkeer naar het land van herkomst. Stichting Leeuw is gevestigd op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna en heeft in 2012 de eerste dieren opgevangen. Inmiddels heeft de stichting al 14 leeuwen succesvol verhuisd naar Afrika. Uniek in de wereld is de door Stichting Leeuw ontwikkelde jaagsimulator. In het wild jagen de grote katachtigen om te kunnen eten. Deze jacht zorgt voor een ontlading van energie en opbouw van spierkracht en conditie. Met de jaagsimulator van Stichting Leeuw kunnen sinds 2015 de opgevangen dieren alsnog deze energie kwijt en hun natuurlijke instincten versterken. Een stuk prooi aan een kabel kan door de verzorgers door de ruime binnenhal heen worden bewogen. De hoogte en snelheid waarmee het voer door de ruimte wordt bewogen is steeds variërend waardoor de jaagsessies voor de slimme katachtigen steeds weer een afwisselende uitdaging zijn. Met name leeuwin Jessy was een ster in deze jaagsessies.

 

Schrikkloof

Schrikkloof is een natuurreservaat van maar liefst 700 hectare op 2 uur reizen vanaf de luchthaven van Johannesburg. Daar krijgen de leeuwen maar liefst 1,5 hectare Afrikaanse savanne tot hun beschikking. De leeuwen worden daar opgevangen en verzorgd door medewerkers van The Lions Foundation, wat onderdeel is van Stichting Leeuw. De dieren die worden opgevangen door Stichting Leeuw zijn dikwijls geboren in gevangenschap of zodanig lang onder menselijke zorg geweest, dat ze niet meer kunnen overleven in het wild. Deze dieren kennen geen natuurlijke vijanden en hebben nooit zelf voor voedsel hoeven te zorgen. Stichting Leeuw maakt met Schrikkloof het mogelijk om deze soms getraumatiseerde dieren terug te plaatsen in hun natuurlijk habitat. In een omheind stuk natuurpark kunnen de dieren goed in de gaten worden gehouden en genieten van een welverdiend pensioen terug in hun natuurlijke omgeving.

 

Steun

De zorg voor de leeuwen en andere opvangdieren is kostbaar. Een leeuw kost al snel duizend euro per maand aan zorg en voedsel. Daarom kunnen mensen meehelpen door een dier te adopteren. Ook haalt Stichting Leeuw inkomsten uit de workshops die het verzorgt op Landgoed Hoenderdaell. Bezoekers krijgen tijdens deze workshops een presentatie over de dieren en het werk van de stichting en een uniek kijkje achter de schermen. Met het vertrek van de 3 leeuwen is weer een verblijf vrijgekomen voor andere katachtigen in nood. Eerder deze maand heeft Stichting Leeuw al 2 leeuwinnen gered uit een gesloten resort in Slowakije. Ook voor de nog resterende dieren in het resort, die allen voor het einde van jaar weg moeten zijn, zoekt de stichting naar plek en oplossingen. Als mensen het werk van de stichting willen ondersteunen, dan kan dat door een bezoek te brengen aan www.stichtingleeuw.nl/steun-ons/

Deze verhuizing is mogelijk gemaakt door trouwe donateurs/adoptanten en diverse sponsors waaronder PRD Business Intelligence en Stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn.

Zonder verdoving zijn de dieren rustig hun transportkist in gegaan

Bakari, Sarabi en Jessy in de hal bij Stichting Leeuw

Donateursdag 9 oktober

9 Oktober willen wij onze donateursdag houden.
We hopen natuurlijk dat de coronamaatregelen het dan nog steeds toelaten.
Het is tenslotte een extra bijzondere dag, omdat we dit jaar ook 10 jaar bestaan.
De uitnodigingen volgen later per mail, maar zet het alvast in je agenda.

We are open from 9.30am until 5pm

As there is a maximum of vistors allowed, entry is only possible after online reservation.

Annual pass holders can book a day here, and for day tickets you can book here.

Please read the regulations and frequently asked question on www.hoenderdaell.nl

  • The Stichting Leeuw building is open. The hunting sessions do not take place at set times, to prevent crowding on the balcony.
  • The souvenir shop, located upstairs at the Stichting Leeuw building, is open as often as possible.
  • The restaurant next to Stichting Leeuw is open for take away.
  • A negative corona test or CoronaCheck-app is not necessary. Please stay home in case of signs of illness.

We hope to see you soon!

Relocation lions to The Lions Foundation

In South Africa, despite the Covid crisis, things have not been quiet lately.
And now we can share great news: all our animals have been moved to our own rescue centre: The Lions Foundation at Schrikkloof Private Nature Reserve. All animals are in good shape and are getting used to their new enclosures and keepers. The animals will stay in separated areas first and will be moved to their large enclosures after they’ve settled in.
The two brothers, Omar and Bruno, will get to know their new neighbours and might be matched with some of them in the future.
Mahli had been feeling out of place in Norah and Ziera’s group, so she is now living next to Omar. Norah and Ziera have become Bruno’s neighbours. Over the next weeks, we will see whether the animals can get used to each other and whether they might even approach each other.
Before the big move, Masrya was admitted to Dr. Peter Caldwell’s clinic, as he is our resident vet. Masrya was feeling unwell and had to be examined. The results showed that Masrya’s kidneys weren’t working properly, so she was treated and given medication, and now that she is doing better she is back together with Nero.
She had lost weight because she hadn’t been eating properly, but recently she has started eating more and we are hopeful she will recover.
We would like to thank Emoya for their cooperation and their care for our animals these past years.
We are very proud of our own amazing location and our South African colleagues.
The coming months will see work starting on the enclosure for the four lions: Bakari, Jessy, Sarabi and Dumi. They will be the next animals to move to this wonderful place.
Soon, several Stichting Leeuw employees will be visiting the new site and we will be able to give you updates more frequently.

Please see www.thelionsfoundation.com for more information.
Please follow The Lions Foundation and Schrikkloof Private Nature Reserve on Facebook.

Through the eyes of the keepers (blog 16)

Sandra Kuijmans

11 September 2020,

Curtains

Downstairs at Stichting Leeuw, around the big hall, there are curtains we can close. They are made of sturdy materials, which are urine-resistant (since our animals spray a lot) and can easily be cleaned. These curtains make the daily activities much easier. All inside enclosures are located around the big hall. Thanks to the curtains we can have animals in their inside enclosures and at the same time have animals in the big hall. Without curtains the animals will want to fight each other. They can’t reach each other of course, as there is fencing and a hallway between them, but they might hurt themselves trying. Also, it would give them a lot of stress, which is not good for their well-being. Before we had these curtains, we had to choose: animals in the big hall and the rest outside or animals inside and the big hall empty. Thankfully this is all in the past. We can have things happening in the big hall and at the same time clean outside enclosures or feed animals inside. We can also close animals that don’t want to go outside, off from the big hall. So, if you see curtains closed, it means that there are animals behind them in the inside enclosures, for whatever reason.

Deworming
Treating and preventing worm infections is something we pay a lot of attention to. This is important when you have so many animals close together. Our colleague Daphne regularly examines scat, so that we can detect new infections quickly. We also deworm all animals twice a year and make sure we disinfect all our cleaning equipment daily. Maybe you’re thinking why don’t you deworm more regularly so you don’t have to do the scat examinations? We prefer not to, for two reasons. The first is that we try to do everything in the most natural way possible, so we don’t want to give unnecessary medication. This makes scat examinations very important. The second reason is that if you use a certain deworming medicine too often, there’s a chance that the parasites gradually become resistant to it. If that happens the medicine becomes useless and you have to find another one. For dogs and cats this is not a problem, as they need only small doses, but for tigers and lions it’s a whole other story. We use a liquid medicine for our animals, which we inject into the food (meat or goose). This way we can control the dose and can be sure the animals eat it.

How are things with

Akilla

Akilla

Akilla is quite shy. For a long time, she would hide in a corner of her inside or outside enclosure as soon as she saw someone she didn’t know. She would only relax, play and talk in the company of the keepers. Now, it’s quite different! She likes going outside and comes running if we call her in. She talks a lot, also to people she doesn’t see often, like the volunteers. She loves to play with everything that moves. When we arrive with the food cart, she will be waiting at the hatch. She eats anything, but prefers beef, rabbit and poultry.

Fred and Ginger

Ginger

Fred

A couple which can’t live without, but sometimes also not with each other. The size of their enclosure doesn’t help with the latter. Fred can be quite dominant, and Ginger has to become invisible if that happens. Usually this quarrel is about a bit of leftover food or a lost bone. They each have their own favourite spot in their outside enclosure, but they always keep a close eye on each other. Both want to be the first inside when it’s feeding time. They’re not choosy when it comes to food, they both will eat anything, but Fred tops everything. He’s a real greedy guts and leaves nothing but some tiny pieces of bone. If fed whole animals he will leave nothing, except the feathers of geese. At the moment their new enclosure is being built, which is a lot bigger than their current one. It will be not only big, but also high. Our colleague Jurjen has been very busy decorating their new home, with climbing options, a pond and greenery. It’s going to be stunning!

Sya and Chen

Sya

Chen

Sisters Sya and Chen lead a quiet life. They’re definitely a duo, but don’t spend much time together. They just live together, without fights. They keep an eye on one another and regularly pay each other a visit in one of their cabins. They do not like crowds and visits. They like to lie high up so that they can watch everything. When it’s feeding time, they have a set routine. Sya comes inside first through one hatch. Then Chen enters through the other hatch. Always the same. These ladies aren’t particularly choosy either. They eat it all, from chicken necks to tripe and from rabbit to beef.

Vincent and Noelle

Noëlle and Vincent

A love story. These two have been inseparable since they were matched. They follow each other everywhere and always sleep close together in one of their cabins. Vincent is always the bellwether. Curious as he is, he always comes racing in when the hatch opens. Noelle follows a bit later and needs to know if it’s worth the trouble. Vincent eats everything and sometimes likes to play with his food first. Noelle is a bit choosier and is not always hungry. She also eats more slowly than Vincent, which is not hard, as he eats as if his life depended on it! He comes running inside so fast that he brakes against the fence with a sliding. And no, that doesn’t make him unlearn this habit.

Donor Day 2020 cancelled

We are sad to report that this year we will not organise a Donor Day. We tried to find a solution, but as we expect more than 1000 people at Stichting Leeuw, we cannot guarantee 1.5 meter distance. Only 80 people fit on the balcony to watch the hunting sessions. Some animals have more than 100 adoptive parents, so it would be impossible for everyone to watch their adopted animal in action. Also, the restaurant cannot fit everyone while adhering to the distance measures.
We will try to have the Donor Day in the spring of 2021. This is of course dependent on the development of Covid-19.
We hope you can understand our decision.

We mailed this message 9/9 to all our donors and adoptive parents, but unfortunately sometimes the email gets lost or ends up in the spambox.