Nieuws

DOOR DE OGEN VAN DE DIERVERZORGER (BLOG 10)

29 november 2019

Sandra Kuijmans

Een lang blog dit keer, maar er is dan ook een hoop gebeurd bij stichting leeuw!

Spannende tijden

De afgelopen weken waren spannend. Simba, Isolde, Hugo en Ambra zouden gaan vertrekken naar Zuid-Afrika. De aanloop er naartoe was weer een rollercoaster van geregel en soms even beseffen dat je binnenkort afscheid moet gaan nemen. Allemaal hadden we een goede band met deze vier leeuwen. Ieder op zijn eigen manier. Het zijn ook wel vier persoonlijkheden, die even vertrekken. Totaal verschillend van elkaar, maar allemaal leuk. Twee unieke koppels, die je het zo ontzettend gunt om te genieten in Zuid-Afrika. Het meest stressvol was het voor collega Daphne. Zij regelde de hele papierwinkel rondom het transport, de benodigde keuringen en gezondheidscontroles. Ook al is het niet de eerste keer, het blijft altijd een opluchting als alles geregeld is. Collega Saskia heeft veel krattraining met de leeuwen gedaan. Die krattraining moest met het inladen dan ook zijn vruchten gaan afwerpen. Collega Jurjen heeft de laatste week veel praktische dingen geregeld. Sluiten de kisten allemaal goed? Passen de slotjes er goed op? Kunnen ze verzegeld worden? De kisten moeten worden afgekit en schoongemaakt. Uiteraard hebben de leeuwen, de dag voor vertrek, allemaal nog even gejaagd met onze jaagsimulator.

De transportkisten staan klaar

Dan is het zover. De dag van vertrek. Iedereen was toch een beetje zenuwachtig, hopende dat het inladen in de transportkisten allemaal goed zou verlopen. We bespraken nog even de volgorde van inladen. Aan het begin van de middag hebben we het pand van stichting leeuw gesloten, om in alle rust in te kunnen laden. De dierenarts was inmiddels aanwezig, voor als er toch een dier verdoofd zou moeten worden. We zetten de eerste transportkist vast aan het binnenverblijf en Hugo werd naar binnen gehaald.

Voor Hugo was het een ‘gewone training’, met als verschil dat deze keer, de kist achter hem werd gesloten. Vervolgens reden we hem naar buiten en kon hij de bus in. Dat was één, nog drie te gaan.

Hugo in de transportkist

Ambra was aan de beurt en ook zij stapte snel en vrolijk de kist in. Ambra was volledig op haar gemak. Ze leek het zelfs wel leuk te vinden allemaal. Op de foto hieronder is te zien hoe ze een stukje vlees nog even ‘dood schudt’, voordat ze het doorslikt.

Nieuwsgierig keek ze vanuit de kist, waar ze naartoe zou worden gereden. Ook toen ze naast Hugo in de bus zat, was ze er ontspannen bij gaan liggen. Ze groette ons nog even toen we tegen haar praatten, door haar snuit even tegen het luik van de transportkist aan te duwen. Dat ging allemaal soepel!

Hugo en Ambra in de bus

Nu Simba. Simba stapte ook vlot in de kist, dankzij de krattraining, want Simba is van nature wat wantrouwender dan Hugo en Ambra. Dan nu de lastigste, Isolde.. Isolde heeft ook (net als Simba) wat meer krattraining nodig gehad dan Hugo en Ambra, omdat zij (net als Simba) wantrouwend van aard is. Het duurde even, maar uiteindelijk is ook Isolde, zonder verdoving, de kist in gestapt. Wat een opluchting! Ze zitten er allemaal in en dat binnen een uur en een kwartier! Simba en Isolde werden in een andere bus geladen.

Simba en Isolde in de bus

Vervolgens gingen de twee bussen (collega Saskia ging ook mee naar Schiphol) achter elkaar aan, naar het vliegveld. Jurjen en ik stonden naast elkaar voor de entree van stichting leeuw, te kijken hoe de bussen vertrokken. ‘Daar gaan ze’, zeiden we tegen elkaar. Terug naar de orde van de dag, want er moest nog gevoerd worden. Eenmaal bij de verblijven van de vier leeuwen aangekomen, is het heel gek om die leeg te zien, met als toppunt het lege brandslangbed van Hugo en Ambra, waar zij altijd (echt elke dag) samen in lagen. Dan besef je dat ze echt weg zijn.

Het lege brandslangbed van Hugo en Ambra

Toen aan het einde van de dag alle leeuwen tegelijk gingen brullen (dat doen ze altijd na het eten), misten we heel wat volume.
De volgende ochtend hielden we de vlucht via flightradar in de gaten en zodra ze geland waren, was iedereen opnieuw opgelucht. Nu nog de papierwinkel controles en dan opladen om naar Emoya te vertrekken. Met smart zaten we te wachten op nieuws en foto’s van Robert en Patrick, vanuit Johannesburg. We kregen goed nieuws en mooie foto’s! Uiteindelijk zijn ze dezelfde dag nog uitgeladen bij Emoya en zij kwamen allemaal ongehavend de kisten uit. Het zit erop. Ze kunnen uitrusten. En wij ook! Het was een succes.

Simba B verhuizen

Doordat de vier leeuwen zijn vertrokken, kwamen er twee verblijven vrij. Het ene verblijf is voor Cesar en Elsa en het andere verblijf is voor Simba B, die tot nu toe zijn buitenverblijf moest delen met Remy. Om en om gingen zij dan naar buiten. Simba B hebben wij nu verhuisd naar het oude verblijf van Hugo en Ambra. Simba was de hele dag druk in de weer. Alles moest onderzocht worden in zijn nieuwe buitenverblijf en ook met de nieuwe buren moest er (door de spleetjes van de schutting) kennis gemaakt worden. Hier en daar een brul, maar ze wennen snel aan elkaar. Simba B is ook gek op die brandslangbedden en wat een geluk. Hij heeft nu een extra grote variant in het binnenverblijf (die van Hugo en Ambra) en ook nog eens een buiten-brandslangbed! Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat zowel Simba B, als Remy, nu een eigen buitenverblijf hebben en dus de hele dag naar buiten kunnen. En dan nog, hangen ze de helft van de tijd binnen…

VIDEO SIMBA B NAAR BUITEN

Cesar en Elsa

Ook was het tijd voor Cesar en Elsa om te verhuizen, vanuit de quarantaine naar stichting leeuw. Al na een aantal dagen krattraining liep Cesar de transportkar in en kon hij vervoerd worden. Elsa was geen probleem, want zij speelde vanaf de eerste training al in de transportkar. Elsa is onbevangen, niet snel bang en ontzettend speels! Zij vond de transportkar meteen al heel interessant, nog meer speelruimte! Ze deden het meteen al zo goed, dat zij na een nachtje binnen, de volgende ochtend lekker naar buiten mochten. Ook dat ging meteen goed. Wel even kennis maken met het schrikdraad, want dat kenden zij nog niet. Ik roep dan meestal automatisch ‘pas op!’, maar geen leeuw die zich daar wat van aantrekt natuurlijk. Ze gingen direct op onderzoek uit en er werd ook gelijk al lekker gespeeld. Vooral door Elsa, die Cesar dan uitdaagt en hem in zijn kont bijt. Cesar had het echter nog te druk met alle nieuwe indrukken. Spelen komt later wel. Ze zijn in ieder geval goed op hun plekje. Het is, als je over het verzorgerspad loopt, een beetje een vreemd gezicht. Al die nieuwe dieren in de oude verblijven van Hugo & Ambra en Simba & Isolde, maar verandering is bij stichting leeuw juist goed. Het is precies waar we het allemaal voor doen. We verwachten dat Cesar en Elsa snel de binnenbaan in kunnen en dat ook zij zich binnenkort lekker kunnen uitleven op de jaagsimulator.

VIDEO CESAR EN ELSA NAAR BUITEN

DOOR DE OGEN VAN DE DIERVERZORGER (BLOG 9)

7 november 2019

Sandra Kuijmans

De donateursdag

Op 2 november hadden we onze jaarlijkse donateursdag. Het was weer een succes! Een gezellige dag met enthousiaste mensen!
De aanloop ernaartoe is meestal een beetje stressvol. Er moet een hoop geregeld worden, met name door onze collega’s die op kantoor zitten. Bij ons viel het mee. Er werd een jaagschema opgesteld en de dier presentaties werden gemaakt (een hoop foto’s en video’s uitzoeken!). Het is ook dit jaar allemaal gelukt. Er stond een rad van fortuin, waar vele mensen iets gewonnen hebben, de jaagsessies verliepen vlekkeloos en de dierpresentaties werden goed ontvangen. Een ontspannen dag, voor de dieren, voor ons team en voor alle donateurs.

Patricia presenteerde het Rad van Fortuin

Aize hielp met draaien aan het Rad van Fortuin

Joan, Frodo en Sabra hielpen o.a. in de Stichting Leeuw Shop

Sandra gaf de hele dag presentaties over de dieren

Verhuizing Hugo, Ambra, Simba en Isolde

De verhuizing komt steeds dichterbij. Inmiddels is het nieuws van de nieuwe Lions foundation in Zuid-Afrika naar buiten gebracht (mooi, dan hoeven wij onze mond niet meer te houden!). Uiteindelijk gaan ook Hugo, Ambra, Simba en Isolde daar heen, maar eerst vertrekken zij nog naar Emoya. Zodra alles klaar is op de andere locatie, zullen zij daarheen verhuizen. Er is in de afgelopen tijd veel krattraining met ze gedaan en dat doen ze allemaal heel goed. Dit zorgt weer voor een ontspannen manier van inladen, met zo min mogelijk stress.

Update over de kartonnen kathedraal

In het vorige blog schreef ik dat we een kartonnen kathedraal hadden gekregen van Joyce. We wisten toen nog niet aan wie we hem zouden geven. Sya en Chen hebben hem gekregen en redelijk intact gehouden. Daardoor kon hij nog een rondje mee en heeft Fred ermee mogen spelen met onderstaand resultaat:

Hoe is het nu met:

Vladimir

Het gaat heel goed met Vladimir. Hij leidt een rustig leventje, met zo z’n eigen gewoonten. Hij staat echter zeker niet stil! Hij krijgt regelmatig een groot gedeelte van de gang om in te lopen, met aan het einde, de transportkar naar de baan. Het luik naar de baan blijft voorlopig nog even dicht, maar hij kan al wel in de transportkar komen. Dit doet hij sinds kort ook! Als hij echt helemaal vertrouwd is met de transportkar (en dat kan nog wel even duren) zouden we op een dag het luik naar de baan open kunnen zetten en wie weet kan onze Vladimir dan ook genieten van de binnenbaan!

VIDEO VLADIMIR IN DE TRANSPORTKAR

Drago

Drago is maar een druk bezette man. Hij vermaakt zich met zijn broer Iwan en buiten is hij altijd in de weer. Spelen met speelgoed, heen en weer rennen met buurman Vladimir en alles weer opnieuw onderzoeken. Binnen ligt hij altijd heerlijk op zijn brits, maar hij is ook regelmatig in de baan te vinden. Daar jaagt hij, neemt hij alle nieuwe geuren uitgebreid in zich op, hij sjouwt boeien door de baan heen en hij neemt altijd wel even een duik in een van de vijvers. Ook is hij altijd in voor een training!

VIDEO DRAGO MET ZIJN BOEI

Simba b

Simba b is nog niet zo lang bij ons en hij heeft een naar verleden achter de rug. De reis hier naartoe was hectisch en stressvol. Van dit alles is niets meer te merken! Het is een hele blije leeuw, jong, speels en zelfverzekerd. Ondanks dat hij geen nagels meer heeft, kan hij prima jagen. Jagen met een galerij vol mensen is ook geen probleem! Hij geniet hier, van zijn heerlijk brandslangbed, van de binnenbaan, van de rust buiten, maar ook van het gluren naar bezoekers en zijn buren.

THE LIONS FOUNDATION IN ZUID-AFRIKA

STICHTING LEEUW OPENT THE LIONS FOUNDATION IN ZUID-AFRIKA

Schrikkloof Nature Reserve

Stichting Leeuw in Zuid-Afrika
Recentelijk heeft Stichting Leeuw de unieke kans gekregen een eigen opvangcentrum in Zuid-Afrika op te richten. Dit onderdeel van Stichting Leeuw, dat omwille van internationale bekendheid The Lions Foundation heet, is gevestigd in het wildreservaat Schrikkloof in de provincie Limpopo, op slechts twee uur rijden van Johannesburg. Deze stichting zal zeer nauwe banden onderhouden met Stichting Leeuw in Anna Paulowna. Samen hebben we de mogelijkheid om nog veel actiever een van onze belangrijkste doelstellingen te realiseren: opgevangen leeuwen naar hun oorspronkelijke leefomgeving brengen én in Nederland ruimte creëren voor opvang van meer grote katachtigen in nood. Op het Afrikaanse landgoed worden verblijven van ca. 1,5 hectare in het bushveld gerealiseerd. Er woont professionele dierverzorging op het landgoed, die met de onmisbare hulp van vrijwilligers de dieren verzorgt. De medewerkers onderhouden nauw contact met de dierverzorgers van Stichting Leeuw en houden ook onze trouwe volgers op de hoogte van het wel een wee van de leeuwen. Volg The Lions Foundation dus op Facebook en Instagram!

Bewoners
‘Onze’ negen leeuwen die al in Zuid-Afrika wonen – Nero & Masrya, Tristan & Nala, Omar, Bruno en de dames Nora, Ziera en Mahli – krijgen ook een nieuw thuis bij The Lions Foundation. Ook zullen Simba & Isolde en Hugo & Ambra naar The Lions Foundation verhuizen. Naar alle waarschijnlijkheid verhuizen al deze dieren in januari 2020. Deze kanjers kunnen daar genieten van een geweldig nieuw ‘thuis’. Deze leeuwen kunnen nog steeds worden geadopteerd – uw bijdrage van minimaal € 10 per maand komt geheel ten goede aan de dieren bij zowel Stichting Leeuw als The Lions Foundation. Kijk op www.stichtingleeuw.nl voor meer informatie over adopties en donaties. Dank u wel!

Bezoek ons in Afrika
Wist u al dat u zelf een kijkje kunt nemen bij The Lions Foundation? Wellicht als onderdeel van uw reis door Zuid-Afrika of als verlengstuk van uw bezoek aan het Kruger National Park.

Tijdens een Lions Experience kunt u onze kanjers in hun nieuwe thuis zien. U kunt voor een dagje komen, maar het is natuurlijk veel leuker om ook een paar nachtjes te verblijven in het prachtige Schrikkloof Nature Reserve & Resort. Geniet van de luxe kamers, de goede keuken, het schitterende landgoed, de safari’s en de wellness-faciliteiten. Kijk vooral op www.schrikkloof.com voor meer informatie. Het grootste deel van de inkomsten van Schrikkloof komt ten goede aan The Lions Foundation.

Vrijwilligershuis

Word vrijwilliger!
Net zoals bij Stichting Leeuw, kan ook The Lions Foundation de hulp van enthousiaste vrijwilligers bijzonder goed gebruiken. Ook jij kunt een fantastische tijd op het landgoed Schrikkloof beleven en onze leeuwen daar verzorgen. We bieden een uitgebreid programma en heerlijke accommodatie! Kijk voor meer informatie op www.thelionsfoundation.com.

Heeft u nog vragen? Stuur dan een mail naar info@stichtingleeuw.nl

DOOR DE OGEN VAN DE DIERVERZORGER (BLOG 8)

24 oktober 2019

Sandra Kuijmans

Goedemorgen

De ochtend, het is een bijzonder moment. We komen aan op een compleet uitgestorven park. Als we bij Stichting Leeuw binnenkomen en de lichten aandoen, gaan er her en der een paar kleine, slaperige ogen open. Samengeknepen door het licht dat plotseling aan gaat. Je hoort een dier gapen, een ander opstaan uit z’n bed. Aan de andere kant hoor je al een dier lopen in zijn verblijf. We starten de controle rondes. Sommige binnenverblijven zijn leeg. Deze dieren zijn buiten. Die komen we dan zo meteen tegen op het verzorgerspad. In de zomer zijn de meeste dieren buiten ’s morgens. In de herfst en winter is dat anders. Dan zijn de meeste dieren binnen. Sommige dieren schrikken wakker als we langslopen, zij hadden ons niet horen aankomen. Andere dieren staan ons al op te wachten. Er zijn uitslapers, zoals Simba en Iwan. Ook zijn er ochtend-dieren, zoals Ayla en Afrodite. Net als mensen eigenlijk. Simba’s manen zitten altijd helemaal in de war ’s morgens. Iets waar wij erg van genieten.

Hugo en Ambra

Simba

Sita, Laksmi en Brami

Bakari, Dumi, Sarabi en Jessy

Hangmat voor Brami, Sita en Laksmi

Er is in het buitenverblijf van Brami, Laksmi en Sita een hangmat gemaakt. Binnen liggen zij ook al graag op hun brandslang-bed, dus nu kunnen ze er buiten ook van genieten! Het is een vrij hoge constructie, gemaakt van boomstammen, met daar tussenin de brandslangen gespannen. Hij is nog niet helemaal klaar, want er moet nog een soort opstapje komen, maar Laksmi maakte er evengoed meteen gebruik van. Niet veel later volgde ook Brami en uiteindelijk ook Sita.

Speelgoed

Verrijking kan in allerlei vormen gegeven worden en speelgoed is er daar een van. Wel is het zaak dat er veel afgewisseld wordt, want anders gaat ook dat weer vervelen. Een uitdaging dus, om het iedere keer weer spannend te maken voor de dieren. Afgelopen week is er weer een nieuw stuk speelgoed van brandslangen gemaakt door onze vrijwilligers Anna, Sem en Fien. Een mooi resultaat, waar gretig gebruik van wordt gemaakt! Ook kregen we van onze vrijwilliger Joyce, een prachtige kartonnen versie van de Basiliuskathedraal in Moskou. We denken eraan dit stuk speelgoed aan een van de panters te geven, in de hoop dat zij hem niet direct verwoesten. Misschien kan hij daarna nog door naar een ander dier. Zouden we hem bijvoorbeeld aan een leeuw geven, dan weten we zeker dat er binnen mum van tijd, niets meer van over is.

Hoe is het nu met


Afrodite

Ons clowntje. Een klein uitgevallen Siberische tijger. Het is er eentje met een gebruiksaanwijzing. Dat hebben ze allemaal natuurlijk, maar Afrodite heeft een hele grappige. Ze kan de gekste dingen spannend vinden, zoals een brits die in een binnenverblijf staat. Tevens kan ze de leukste capriolen uithalen. Afrodite maakt er een sport van om bezoekers te laten schrikken. Dat doet ze door in haar buitenverblijf, tegen de schutting aan te springen, op het moment dat er nietsvermoedende bezoekers langslopen. Ook kan zij heel gericht sproeien, soms ook dwars door het kijkgat heen, met als resultaat een licht onder-gesproeide bezoeker.

Dumi

Dumi is onderdeel van de groep van Bakari. Onder de leeuwinnen in deze groep is zij de laagste in rang. Ze is wat onzeker maar ook heel fel. Ze kan goed jagen en het is een echte knuffelaar. Ze maakt graag deel uit van de hoopjes leeuw die zij als groep soms vormen. Zij liggen dan lekker tegen elkaar aan te slapen. Dumi is een echte mannen-leeuwin. Dat wil zeggen dat zij een duidelijke voorkeur heeft voor mannelijke verzorgers. Geen probleem dus, voor Jurjen en Patrick, maar voor ons als dames kan dat soms een uitdaging zijn. Ook heeft Dumi er een handje van om heerlijk in de binnenbaan te blijven liggen, terwijl het de bedoeling is dat ze die verlaat. Er worden zo af en toe dan ook jaagsessies afgelast, omdat madame weigert van haar plek te komen.

Fred

Wat een gentleman is onze Fred. Hij is de partner van Ginger. Hij maakt zich nooit zo druk, ook niet als Ginger wel eens lelijk tegen hem doet. Hij is uiteindelijk de baas en dat zie je in alles. Ginger gaat, weliswaar soms mopperend, aan de kant als Fred erbij wil. Fred kan rustig eten terwijl Ginger op veilige afstand blijf. Ook heeft hij twee buurvrouwen die hem erg aantrekkelijk vinden (Sya en Chen) en daar geniet hij uiteraard van. Het is een fotogenieke panter, want we zien hem regelmatig voorbij komen op facebook.

DOOR DE OGEN VAN DE DIERVERZORGER (BLOG 7)

10 oktober 2019

Sandra Kuijmans

Als het regent

Het is lang niet altijd lekker weer en ook bij minder weer gaan de dieren naar buiten. Er moet immers binnen worden schoongemaakt. Veel dieren maakt het niets uit dat het regent, maar we hebben ook dieren die ervan overtuigd zijn dat ze smelten. Voornamelijk de leeuwen vinden het niks. Een jaar of 2 geleden hebben we buiten de britsen omgetoverd tot hutjes. Hierin kunnen de dieren lekker schuilen tegen weer en wind. Ook bieden de hutten zomers schaduw, wat met name de Siberische tijgers erg prettig vinden. In deze hutjes kunnen de dieren droog liggen. Wij vinden het dan ook niet meer zielig om de dieren naar buiten te ‘sturen’ als het regent. Veel dieren zijn ’s morgens bij aankomst lekker buiten, ook in de regen, maar sommige dieren vinden het echt niks en blijven dan zo lang mogelijk lekker binnen liggen. Als wij ze dan vertellen dat ze toch echt even naar buiten moeten, krijgen wij protestgeluiden als antwoord. Vooral Simba en Isolde zijn zeer vocaal als zij ons duidelijk maken dat zij niet van plan zijn naar buiten te gaan.

Fred schuilt in zijn huisje en Ginger in haar ton

Zelf houd ik ook niet zo van regen en als ik dan ’s morgens over het verzorgerspad buiten loop, heb ik regelmatig regenkleding aan en een pet op. Dan ben ik opeens een heel vreemd figuur en dat lokt bij sommige dieren reactie uit. Ayla bijvoorbeeld, weet dat ik het ben, maar toch wil zij mij maar al te graag grijpen! Je ziet de tweestrijd waar ze in zit, want ze houdt zich toch maar in. Haar ogen spreken echter boekdelen.

Ayla bekijkt wie er nu weer in een regenpak loopt

Kuma is een Siberische tijger, maar hij is opgegroeid in Milaan. Dan krijg je een soort Sibeer met Gooise trekjes. Hij ligt binnen als het regent en kijkt naar buiten alsof daar een heuse overstroming plaatsvindt. Valesca, zijn partner, ligt heerlijk midden in het verblijf, vol in de regen en maakt zich nergens druk om. De meeste leeuwen vinden het niks, maar Ayla kan het niet deren. Zo hadden we in het verleden Bruno, die werkelijk in weer in wind buiten lag. Zelfs in de sneeuw! Zo zie je maar, het verschilt ook per dier.

Kuma wacht op het stoppen van de regen

Bakari, Jessy, Sarabi en Dumi

Remy’s cadeau

Kleine Remy werd een jaar geleden gevonden in een weiland in Utrecht, in een hondenbench. Inmiddels is hij alweer een jaar bij ons en wat doet hij het goed! Omdat hij nu een jaar bij ons is, heeft hij een cadeautje gekregen. Vrijwilliger Shoshana is leerkracht en heeft met haar klas een toren-taart gemaakt (van dozen). Prachtig versierd! Deze werd in de binnenbaan gezet voor Remy. Remy vond het een beetje gek in het begin. Interessant, maar ook spannend! Uiteindelijk pakte hij het bovenste doosje en ging er mee boven op de rots liggen.

Remy bewondert zijn cadeautjes

Bezoek van Guus de dierenarts

Onze dierenarts Guus is weer langs geweest en heeft onder andere een bezoekje gebracht aan Elsa en Cesar, in de quarantaine. Cesar is door middel van de blaaspijp gevaccineerd. Elsa moest even onder verdoving, voor het plaatsen van een implantaat. Omdat zij dan toch onder zeil is, is er ook meteen klinisch onderzoek gedaan en een echo gemaakt. Guus beschikt over een mobiel echoapparaat, die heel makkelijk een verblijf in gerold kan worden. Door middel van een echo kunnen we zien of bepaalde organen er normaal uit zien. Bij Elsa ziet alles er super uit! Ze mag alleen wel wat afvallen, want ze is iets aan de forse kant. Met haar mate van activiteit gaat dat helemaal goedkomen!

VIDEO CESAR EN ELSA SPELEN MET GROTE BAL

Hoe is het nu met:

Brami

Brami probeert, sinds Rudra helaas is overleden, de leiderspositie in de groep in te nemen. Dit lukt hem niet altijd, want met twee pittige dames tegenover zich, is dat geen eenvoudige klus! Hij doet zijn best. Een aantal maanden geleden is Brami, na al die tijd bij stichting leeuw, toch nog gaan jagen! In het begin durfde hij de baan helemaal niet in (en Sita ook niet) en bleef hij samen met Sita achter in de gang als Rudra en Laksmi de binnenbaan in liepen. Van de een op andere dag liep hij toch de baan in, maar hij durfde alleen als de andere al in de baan waren. Alleen in de baan zijn vond hij maar niks. En nu jaagt hij helemaal alleen in de baan! Hij kwam dus van ver en het is een hele mijlpaal voor hem! Hij vindt het soms nog wel wat spannend en hij doet het rustig aan.

Tyson

Tyson doet het heel erg goed. Hij heeft heel lang een wond op zijn staart gehad, die slecht heelde, maar die is nu eindelijk geheeld. Hij kan heerlijk luieren en is graag buiten, ook in de (nu) wat koudere nachten. Hij ligt graag in zijn hutje, die we inmiddels hebben gevuld met wat stro. Hij geniet van de rust, van de aandacht van zijn vrouwen (en buurvrouw Goha) en soms van de binnenbaan.

Jessy

Jessy is de pittige dominante dame in de groep van Bakari. Zij is tevens de moeder van Ayla, die ook bij stichting leeuw woont. Zij is als enige niet gerelateerd aan de rest van de groep. Het is een ontzettend goede jager en ze is nog lekker speels. Ze staat ook altijd vooraan als er gejaagd gaat worden. Als ze iets in haar kop heeft dan gebeurt het zo, ze kan dus wel wat eigenwijs zijn.

Donateursdag

De uitnodigingen voor de donateursdag zijn verstuurd per mail. Van wie we geen e-mailadres in ons systeem hebben, is de uitnodiging per post verstuurd.
Deze komt dus hopelijk nog deze week bij je in de brievenbus.
Helaas zijn er een aantal mails terug gekomen met een foutmelding. Ook kunnen er mails in de spambox terecht zijn gekomen. Check dus ook je spambox.

Heb je de uitnodiging onverhoopt niet gekregen, stuur dan een mail naar donateurs@stichtingleeuw.nl met je naam en adres, dan sturen wij de uitnodiging nogmaals toe.

DOOR DE OGEN VAN DE DIERVERZORGER (BLOG 6)

26 september 2019

Sandra Kuijmans

 

Simba b voor het eerst in de binnenbaan:

Het gaat zo goed met Simba b en hij voelt zich dusdanig zelfverzekerd, dat wij besloten hem aan de binnenbaan te introduceren. De gang ernaartoe kende hij al. Enthousiast rende hij heen weer door de gang. Hij rolde nog even uitgebreid door Goha haar stro-bedje en liep daarna in een keer door naar de sluis en er doorheen de baan in. De sluis is de transportkar die overdwars in de gang staat, waar de dieren dan doorheen kunnen lopen om de binnenbaan te betreden. Eigenlijk net zoals zijn eerste keer in zijn buitenverblijf begon hij meteen alles te onderzoeken. Uitgebreid en grondig. Daarna was het tijd om te spelen! Jurjen riep Simba en eerst leek het alsof hij weer terug door de sluis ging, maar nee. Vlak bij de sluis zette hij het op een rennen! Hij sprintte de hele binnenbaan door. Waarschijnlijk was dit de eerste echte sprint die hij gemaakt heeft in zijn leven. Het deed een beetje denken aan een koe die in de lente de wei in wordt gelaten. Je zag hem genieten! Na een aantal pak-me-dan-als-je-kan acties (uitdagen en wegrennen), liep hij een kwartiertje later toch zelf de baan uit. Uiteraard lag daar een beloning op hem te wachten. Wij hebben zeer goede hoop om ook met Simba b te kunnen gaan jagen, ondanks dat hij geen nagels meer heeft.

Simba B in de binnenbaan

VIDEO SIMBA IN BAAN

Cesar en Elsa:

Drukte bij stichting leeuw. Er zijn weer twee nieuwe leeuwen binnengekomen. Cesar en Elsa. Twee jonge leeuwen van twee jaar, die in Polen leefden bij een particulier. Deze man raakte de gevangenis in en de leeuwen werden tijdelijk opgevangen in Slowakije. Daarvandaan zijn zij naar stichting leeuw gekomen. ’s Avonds laat kwamen zij aan bij het quarantaine gebouw, waar zij de komende tijd zullen verblijven. Het uitladen ging erg soepel. Ze waren heel rustig en gingen meteen, nadat zij de kisten verlieten, op onderzoek uit. Na een nachtje bijkomen en uitslapen mochten de twee de volgende ochtend weer lekker bij elkaar. Daar waren ze heel blij om! Inmiddels wordt er flink gespeeld door de twee. Elsa is iets speelser dan Cesar en is gek op eigenlijk al het speelgoed dat zij krijgt. In het filmpje is te zien hoe Elsa speelt met een papieren zak.

VIDEO UITLADEN CESAR

VIDEO VAN EEN SPELENDE ELSA

Uitladen van Elsa

Elsa ging heel rustig liggen

Cesar

Hoe is het nu met:

Sarabi

Sarabi

Sarabi is onderdeel van de groep van 4 oud-circusleeuwen. Sarabi is onder de dames, de middelste in rang. Eigenlijk hoor je als bezoeker weinig over Sarabi en ook wordt zij minder vaak geadopteerd dan andere dieren. Dit terwijl Sarabi een ontzettend leuke leeuw is! Voor zover een leeuw leuk kan zijn natuurlijk, maar voor ons als verzorgers is het een leuke leeuw om mee te werken. Sarabi kan heel goed jagen, ze houdt van interactie met haar groepsgenoten, maar ook met de verzorgers. Ze vindt de trainingen heel leuk en komt graag even bij je kijken of er nog een stukje vlees te halen valt.

Ginger

Ginger

Ginger is natuurlijk een prachtige dame om te zien. Het gaat heel goed met haar. Ginger komt graag even ‘gedag zeggen’, als er iemand over het verzorgerspad komt lopen, maar soms is het haar te druk en dan blijft ze helemaal achterin haar verblijf zitten, verscholen tussen de bamboe. Je ziet haar dan bijna niet. Ginger zit graag in de ton die in het buitenverblijf ligt en ook ligt ze regelmatig in de hangmat.

Goha

Goha

Goha, onze diva. Goha is een van de dieren die al het langst bij stichting leeuw is. Ook zij is afkomstig uit een circus. Deze dame op leeftijd heeft zo’n heerlijk typisch karakter. Er is er maar een zoals zij. Een tussenwand moet ver genoeg open, anders loopt ze er niet doorheen. Het vlees moet lekker vers zijn, anders eet zij het niet op. Jagen doet zij soms, vaak en af en toe, net hoe haar pet staat. Daar is werkelijk geen voorspelling over te doen. Als ze jaagt, doet ze dat heel sierlijk en best fanatiek. Zij pakt meestal het vlees van de simulator af met haar bek. Er komen geen poten aan te pas en zelfs dat doet ze sierlijk. Als zij iets minder zin heeft, loopt zij op haar dooie gemak achter het vlees aan en doet verder niet zoveel moeite. Soms heeft zij helemaal geen zin en negeert zij het vlees compleet. Ze gaat dan vaak lekker in het zand liggen rollen of ze neemt een bad in de vijver.

DOOR DE OGEN VAN DE DIERVERZORGER (BLOG 5)

12 september 2019

Sandra Kuijmans

 

Voeren

Het voeren is een groot onderdeel van ons werk. Niet alleen is voeding zeer belangrijk voor een goede gezondheid, maar ook kunnen wij op de voermomenten de dieren goed observeren. We kijken dan met name naar het gedrag. Eten zij voldoende en is de manier waarop, passend bij het dier? Reageren zij normaal op ons, op het eten en op eventuele buren en groepsgenoten? Afwijkend gedrag valt snel op, omdat we elk individu goed kennen. Er zijn rustige eters (Simba), wilde eters (Tyson), veelvraten (Isolde), kieskeurige eters (de Siberische tijgers), verzamelaars (Iwan en Drago) etc. We hebben ze allemaal. Sommige dieren doen heel woest vlak voor het voeren, maar zodra ze uitgegeten zijn, gedragen ze zich weer zoals ze normaal doen. Tyson is daar erg goed in. Ook hebben we typische eters, die altijd op een bepaalde manier eten, zoals Simba. Hij eet altijd met z’n kont in de lucht. Een heel grappig gezicht. We voeren enkele dieren gedurende de dag, vanwege logistieke redenen. Het gros van de dieren krijgt aan het einde van de dag te eten. De meeste lopen dan buiten al onrustig heen en weer. Ze kunnen geen klokkijken, maar ze weten precies hoe laat het is. Het voeren is voor ons een moment van organiseren. De meeste dieren worden binnengehaald en apart van elkaar gezet. De voerkar wordt klaargemaakt met alle benodigdheden en eventuele supplementen erbij. De dieren zijn al onrustig en stormen naar binnen. De groepen zijn op dat moment vaak onderling niet erg aardig meer naar elkaar. Iets waar wij snel op in moeten kunnen spelen. We staan met het voeren extra op scherp. Als alles klaar is, gaan we van start. Elk dier krijgt een stuk dat past bij zijn voedingstoestand, dat wil bijvoorbeeld zeggen: dieren die snel dik worden krijgen iets minder, dieren met een snelle stofwisseling krijgen iets meer. Ook heb je luie eters (zoals Goha), die liever niet zoveel moeite doen om het vlees van het bot te eten. Zij krijgt dan ook een stuk waar het vlees makkelijk van af kan. Dieren die schrokken of snel eten (zoals Isolde) krijgen juist weer stukken waar ze meer moeite voor moeten doen. Stukken waar ze lekker op kunnen kauwen.

Remy geniet van zijn verrassing in doos

Simba eet met zijn kont in de lucht

VIDEO SIMBA

VIDEO TYSON HEEFT HONGER

Wat voeren we?

De grote katten (tijgers en leeuwen) krijgen voornamelijk rundvlees. Ook krijgen zij regelmatig gans, af en toe runderpens en heel soms zalm. De kleine katten (panters en poema’s) krijgen naast rund en gans, ook regelmatig konijn en duif. We proberen met het type voer zo dicht mogelijk bij het wild te blijven. Grote katten eten voornamelijk groot wild. De kleinere katten hebben meer variatie in hun voeding, omdat zij meerdere kleine prooien vangen.

Rundvlees

Hoeveel krijgen de dieren?

Dat verschilt dus per dier. Maar grofweg kun je zeggen dat de dieren tussen de 1 en 7 kilo vlees per dag krijgen, waarbij de kleinsten (Sya en Chen) dan ongeveer 1 kilo krijgen en de grootsten (vladimir en Kuma) ongeveer 6 á 7 kilo krijgen. Het zijn echter gemiddelden, want Sya en Chen krijgen ook wel eens een gans en die weegt toch al gauw 3 a 4 kilo, dan wel inclusief veren. Tevens krijgen de grote katten wel eens een gans en zij krijgen dan dus minder dan zij aan vlees zouden krijgen. In het wild vangen ze ook niet elke dag precies dezelfde hoeveelheid voer en daar proberen we toch dichtbij te blijven. Ook hebben we een vastendag in de week. Op die dag krijgen ze geen voer. Als het erg warm is, zoals afgelopen zomer een aantal keer het geval was, dan is er nog een extra vastendag. In het voor- en najaar houden we ook een schaarse periode, zoals dat in het wild ook zo zou zijn, door migratie van kuddes.

Supplementen

Alle dieren krijgen over hun voer een beetje carmix. Dit is een vitaminen- en mineralen concentraat, speciaal voor katachtigen. Daarnaast krijgen veel van onze dieren glucosamine. Dit heeft een positief effect op de gewrichtsbanden. De dieren die dit krijgen zijn voornamelijk oudere dieren. Verder krijgen bijzondere gevallen supplementen op maat.

Carmix, vitaminen en mineralen preparaat

VIDEO CARMIX

Hoe is het nu met:

Isolde met een stuk speelgoed

Simba in de net aangeplante bamboe

Simba en Isolde

Het iconische stel van stichting leeuw. Een heel leuk stel ook, waarin Simba zich niet druk maakt en Isolde alles wel regelt. Isolde is ontzettend speels en kan heel goed voetballen. Simba doet het liefst zo min mogelijk en hangt lekker de man uit. Het stel is inmiddels 8 jaar oud en zijn in afwachting van hun verhuizing naar Zuid-Afrika. Degenen die stichting leeuw al een tijd volgen, weten dat daar vaak veel tijd overheen gaat. Jammer, maar zo is het. In de tussentijd vermaken zij zich hier nog prima!

Remy met een ganzenvleugel

Remy

Remy spookt als puber nu van alles uit. Alles is één groot speelterrein. We jagen ook al met Remy, maar dat doen we op momenten dat er bijna geen bezoekers zijn. Remy vindt het nog erg spannend als er mensen op de galerij lopen, terwijl hij in de binnenbaan is. Jagen kan hij echter al heel goed! Hij is nog wel wat onbehouwen, maar dat hoort bij zijn leeftijd. Dit zorgt ook juist voor hele grappige taferelen. Wij hadden een ganzenvleugel opgehangen aan de jaagsimulator en deze boven een vijver geparkeerd, zodat Remy er niet bij zou kunnen. Terwijl wij achter de gordijnen aan het schoonmaken waren, hoorden we een grote plons. Wij keken de baan in en daar stond Remy, vol trots met zijn prooi in zijn bek, in de vijver. Compleet doorweekt.

Bohdana ligt heerlijk in de zon

Bohdana

Bohdana is onderdeel van de Siberische drieling (met Vladimir en Valesca). Bohdana geniet van haar buitenverblijf. Bij haar is er een mooie begroeiing, waar zij zich heerlijk in kan verstoppen. Het is een tijger die van rust houdt. Ook ligt zij vaak gezellig met buurman Kuma bij het hek. Bohdana en Kuma kunnen het erg goed vinden met elkaar. Ook zij zit net als Bombay niet graag binnen opgesloten, maar het binnenkomen gaat nu heel goed. Targettraining vindt zij erg leuk om te doen en ook tijdens de workshops doet zij graag een training mee.

DOOR DE OGEN VAN DE DIERVERZORGER (BLOG 4)

29 augustus 2019,
Sandra Kuijmans

Simba B voor het eerst naar buiten
Het zal de meeste van jullie vast niet ontgaan zijn. Afgelopen maandag mocht Simba B voor het eerst naar buiten. ’s Middags werd Remy even in een ander binnenverblijf geparkeerd. Vervolgens werd het luik naar buiten open gezet. Zodra Simba dat doorhad liep hij meteen naar buiten, zonder aarzeling, zonder wantrouwen. Nieuwsgierig stapte hij zijn buitenverblijf in en begon alles grondig te onderzoeken. Voor zo’n eerste keer naar buiten is een half uurtje meestal genoeg. We bouwen de buiten-tijd op, afhankelijk van Simba’s reacties buiten. Het is belangrijk dat dieren rustig wennen aan de nieuwe omgeving. Na een half uurtje lag Simba heerlijk in het zonnetje. Toen hij geroepen werd om weer naar binnen te komen, kwam hij ook meteen. Een zeer geslaagde kennismaking met zijn buitenverblijf dus! Simba deelt zijn buitenverblijf met Remy, maar niet tegelijk. Zij gaan dus om en om naar buiten. In onderstaande video is te zien hoe Simba zijn eerste stapjes buiten zette.

SIMBA B VOOR HET EERST NAAR BUITEN, LINK NH NIEUWS

Simba B in zijn buitenverblijf

Krattraining met Drago
Om dieren voor te bereiden op een transport, doen wij krattraining met hen. Dit betekent eigenlijk gewoon dat we ze laten wennen aan de transportkist, waar zij uiteindelijk in zitten tijdens het transport. Zij moeten eerst wennen aan de aanwezigheid van de kist. Vervolgens is het de bedoeling dat zij zich op hun gemak voelen ín de kist. Dat doen wij door de transportkist leuk te maken. Dat wil bij onze dieren zeggen: er valt wat lekkers te halen. Daarna is de volgende stap dat zij stukjes vlees van ons aannemen terwijl ze in de kist staan. Als ze helemaal gewend zijn aan de kist hoeven we de krattraining alleen maar met een bepaalde regelmaat te herhalen, tot zij daadwerkelijk op transport gaan. Bij het ene dier gaat het zo snel, dat zij alle stappen bij de eerste training al doorlopen hebben. Bij het andere dier duurt het langer. Hieronder een foto van de krattraining met Drago.

Drago in de transportkist

Hoe is het nu met:

Vincent en Noëlle

Begin dit jaar zijn Vincent en Noëlle succesvol aan elkaar gekoppeld. Het is een goede match! De twee poema’s liggen veel samen buiten in het huisje en houden elkaar goed in de gaten. Het is fijn dat ze zo van elkaars gezelschap kunnen genieten, zeker voor Noëlle, die voordat zij bij stichting leeuw kwam, ook altijd samen heeft geleefd met een andere poema.

Bombay

Bombay is de laatste tijd binnen, een stuk meer ontspannen. Bombay kwam voorheen slecht binnen en wij konden dan ook zijn buitenverblijf meestal maar eens per twee weken schoonmaken, wat uiteraard resulteerde in een soort bottenkerkhof op zijn buiten brits. Nu gaat het een heel stuk beter! Door onder andere training (in dit geval een andere manier van voeren) komt Bombay goed naar binnen. Zolang hij in en uit kan lopen gaat het super. Binnen opgesloten zitten vindt hij nog steeds niet leuk, maar hij vindt het al een stuk minder erg dan een paar maanden geleden. Wij kunnen nu gelukkig weer regelmatig zijn buitenverblijf schoonmaken!

Laksmi

Laksmi is onderdeel van een groep oud-circusdieren, met Brahmi en Sita. Laksmi beleeft nog veel plezier aan het jagen, maar kan ook heerlijk liggen luieren. Ze wordt nu wel zichtbaar wat ouder, maar puur qua uiterlijk voorkomen, want verder is zij fysiek en mentaal nog helemaal in orde! Over het algemeen is ze een actieve tijgerin, die vooral geestelijk wat uitdaging wil. Om deze reden maakt zij van het jagen altijd een slimheids-spelletje. Wie is wie te slim af? Alle tijgers begroeten ons met een typisch geluidje dat wij frutten noemen. Het klinkt een beetje als: ‘Ffrrrrr”. Wat ik zelf zo leuk vind aan Laksmi, is dat zij als enige tijger niet terug ‘frut’ naar mensen, in dit geval de verzorgers. Zij kijkt mij dan aan alsof ik gek ben (misschien ben ik dat ook wel een beetje).

DOOR DE OGEN VAN DE DIERVERZORGER (BLOG 3)

De dierenarts en Simba’s verhuizing

22 augustus 2019,
Sandra Kuijmans

Dierenarts Guus komt voor vaccinaties.
Onze dierenarts Guus Blokland is langs geweest om een aantal dieren te vaccineren, waaronder Simba B (we hebben al een Simba en bovendien komt deze Simba uit Bagdad, vandaar de B). Dit doet hij door middel van een blaaspijp. Het vaccin zit meteen in de pijl zelf, dus het vaccineren kan op die manier gebeuren, zonder dat het dier verdoofd hoeft te worden.

Dierenarts Guus vaccineert Ayla

Dierenarts Guus vaccineert Simba B

Veruit de meeste dieren kennen Guus inmiddels en zijn op z’n zachtst gezegd niet bepaald blij met zijn bezoek. De leeuwinnen worden meestal zeer fel. Voor ons is het nooit leuk om te zien dat de dieren stress hebben, maar het hoort er nu eenmaal bij. Het is net als een tandartsbezoekje. Meestal niet zo leuk, maar het moet even gebeuren. Het is in mum van tijd gepiept en dan zijn ze er weer voor een jaar vanaf. Guus vindt dat Simba B er al een stuk beter uit ziet (en dat vinden wij ook!). Zijn spieropbouw gaat de goede kant op!

Simba’s verhuizing
Eindelijk is het zover. Simba mag uit de quarantaine en verhuizen naar stichting leeuw. Ter voorbereiding is er krattraining gedaan met Simba, zodat hij alvast kon wennen aan de transportkist (zie onderstaande video’s). Ook wordt er targettraining met hem gedaan, wat twee doelen dient: ten eerste is het een manier om vertrouwen te winnen en een band op te bouwen, ten tweede is het een soort fysiotherapie voor hem, doordat hij meer beweegt en de spieren anders gebruikt dan bijvoorbeeld tijdens het lopen.

VIDEO 1 KRATTRAINING
VIDEO 2 KRATTRAINING

Maandag ging het gebeuren. De transportkist werd vastgekoppeld aan zijn verblijf en toen was het afwachten. Zou hij er wel in lopen? Het is toch altijd wel een beetje spannend, want je wilt alles voor het dier zo rustig mogelijk laten verlopen. Het ideale plaatje zou zijn dat hij de kist inloopt, daar rustig zijn stukjes vlees opeet terwijl de kist achter hem gesloten wordt. Inmiddels weten we natuurlijk dat het vaak niet gaat zoals in het ideale plaatje, maar gelukkig doen we dit soort dingen al jaren en komt het altijd goed. In dit geval echter, ging het precies zoals in het ideale plaatje! Simba zat binnen één minuut in de transportkist en was klaar voor vertrek! Vervolgens werd Simba met de Hoenderdaell-bus vervoerd naar stichting leeuw. De hele verhuizing verliep erg soepel, mede doordat er veel tijd in krattraining en het creëren van een vertrouwensband is gestoken. In de onderstaande video van NH Nieuws is de verhuizing van Simba te zien.

NH-NIEUWS VIDEO

Wennen
Simba moet wel even wennen in zijn nieuwe verblijf. Hij heeft nu een buurman: Remy! En Remy is ook nieuwsgierig naar zijn nieuwe buurman.

Simba B

Simba B en buurman Remy

Ook nam Simba meteen plaats in het brandslang-bed van Remy (Remy was uiteraard buiten op dat moment en had er dus niet zoveel over te zeggen). Daarop hebben Jurjen en Patrick een ander brandslang-bed, van Vladimir, verplaatst naar Simba’s verblijf, zodat hij ook heerlijk in zo’n bed kan ‘hangen’. Vladimir gebruikt hem niet en wilde hem vrijwillig afstaan. Dat is dan weer aardig.

Simba B in brandslangbed van Remy

Na een aantal dagen is Simba al niet meer zo timide. Hij staat nieuwsgierig te kijken vanuit zijn verblijf. We hebben Remy in de binnenbaan gelaten zodat zij elkaar ook even kunnen zien. Simba vanuit zijn verblijf en Remy vanuit de binnenbaan. Remy wil vooral spelen en daagt Simba uit. Simba denkt daar het zijne van en laat zich soms even gelden. Aan de mensen is hij snel gewend. Elke dag lopen er heel wat mensen voor zijn verblijf langs en dat vindt hij geen probleem. Brullen kan hij als de beste, dit heeft hij ons al laten horen! Ook speelt hij al lekker, zoals te zien is in het onderstaande filmpje.

VIDEO SIMBA SPELEN MET BOEI

Voorlopig is Simba nog even binnen. Zodra hij helemaal zijn plekje heeft gevonden, zal hij ook het buitenverblijf kunnen gaan verkennen! Daarover in ons volgende blog meer!