Nieuws

ZATERDAG 9 OKTOBER – DONATEURSDAG!

7 september 2021
De uitnodiging voor de donateursdag is verstuurd!
Dit is onze speciale dag voor de donateurs en adoptanten.
Bent u donateur/adoptant en heeft u de mail niet ontvangen? Kijk dan eerst even in de spambox.
Nog steeds geen mail ontvangen?
Stuur dan een mail naar donateurs@stichtingleeuw.nl met uw naam, adres en het aantal personen*.
*per adoptant/donateur mag u 1 introducé meenemen.

Bakari, Sarabi en Jessy op Zuid-Afrikaanse bodem

26 augustus 2021

Na een lange reis landden Bakari, Jessy en Sarabi gisteravond in zeer goede conditie op Zuid-Afrikaanse bodem.
Het papierwerk werd allemaal goedgekeurd bij de Cargo en vlak daarna konden de transportkisten op de trailer gezet worden voor het vervolg van hun reis.
De trip naar The Lions Foundation op Schrikkloof Nature Reserve duurde nog ongeveer 2,5 uur.
Daar aangekomen was het midden in de nacht en is er te weinig licht om ze al uit te laden.

Bakari Jessy en Sarabi zijn vanmorgen bij het eerste ochtend licht uit hun transport kisten gelaten. Het gaat erg goed met ze en hebben ondertussen goed gegeten & gedronken en voelen zich al op hun gemak. Ze zitten nu nog even apart, maar worden snel herenigd.

We willen Zoologistics, het team van The Lions Foundation, Aize en Joyce ontzettend bedanken voor de fantastische zorg gedurende deze lange reis.

Bakari

Jessy (vooraan) en Sarabi

Verhuizing 3 voormalig circusleeuwen naar The Lions Foundation in Zuid-Afrika

Anna Paulowna 25 augustus 2021 – Stichting Leeuw verhuist vandaag 3 voormalig circusleeuwen naar een natuurreservaat in Zuid-Afrika. De groep, bestaande uit de leeuwen Bakari, Jessy en Sarabi zijn in 2014 door de stichting opgevangen en afkomstig uit een Duits circus. In Zuid-Afrika mag de leeuwengroep gaan genieten van een mooie oude dag in een groot reservaat. Na jaren van revalidatie in het Noord-Hollandse Anna Paulowna zijn de leeuwen helemaal klaar voor een laatste verhuizing naar natuurreservaat Schrikkloof.

De Bakari groep

In 2014 arriveert een groep van 4 leeuwen bij Stichting Leeuw. Leeuw Bakari is geboren in 2003 en leeuwinnen Jessy, Sarabi en Dumi, geboren in 2008 en 2004, komen dan als groep uit een Duits circus waar ze onderdeel waren van de voorstelling. In veel Europese landen is een verbod gekomen op het houden van wilde dieren voor circussen en optredens. Het circus heeft daarom een goed onderkomen gezocht en bij Stichting Leeuw kon de groep samenblijven. Bakari is een opvallende leeuw omdat hij geen manen meer heeft. Na castratie verliest een leeuw zijn manen of wanneer dit op jonge leeftijd gebeurt groeien deze niet aan. Maar zelfs zonder manen is hij trots leider van deze groep. Leeuwin Dumi heeft de verhuizing spijtig genoeg niet meer kunnen meemaken. Zij is eerder dit jaar overleden en leed aan een ontsteking van het hart. De 3 leeuwen zijn in de vroege ochtend vertrokken en vliegen met een KLM-toestel naar Johannesburg toe. Vanaf daar worden de dieren vervoert naar natuurreservaat Schrikkloof en vrijgelaten in een afgezet stuk van het reservaat waar The Lions Foundation is gevestigd.

Stichting Leeuw

Stichting Leeuw is een opvangcentrum voor grote katachtigen. De stichting vangt leeuwen, tijgers, panters en andere grote katachtigen op. Deze dieren zijn bijvoorbeeld afkomstig van particulieren, in beslag genomen dieren of voormalig circusdieren. De opvang is bedoeld als tijdelijk en bij Stichting Leeuw worden de dieren gerevalideerd en voorbereid op een terugkeer naar het land van herkomst. Stichting Leeuw is gevestigd op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna en heeft in 2012 de eerste dieren opgevangen. Inmiddels heeft de stichting al 14 leeuwen succesvol verhuisd naar Afrika. Uniek in de wereld is de door Stichting Leeuw ontwikkelde jaagsimulator. In het wild jagen de grote katachtigen om te kunnen eten. Deze jacht zorgt voor een ontlading van energie en opbouw van spierkracht en conditie. Met de jaagsimulator van Stichting Leeuw kunnen sinds 2015 de opgevangen dieren alsnog deze energie kwijt en hun natuurlijke instincten versterken. Een stuk prooi aan een kabel kan door de verzorgers door de ruime binnenhal heen worden bewogen. De hoogte en snelheid waarmee het voer door de ruimte wordt bewogen is steeds variërend waardoor de jaagsessies voor de slimme katachtigen steeds weer een afwisselende uitdaging zijn. Met name leeuwin Jessy was een ster in deze jaagsessies.

 

Schrikkloof

Schrikkloof is een natuurreservaat van maar liefst 700 hectare op 2 uur reizen vanaf de luchthaven van Johannesburg. Daar krijgen de leeuwen maar liefst 1,5 hectare Afrikaanse savanne tot hun beschikking. De leeuwen worden daar opgevangen en verzorgd door medewerkers van The Lions Foundation, wat onderdeel is van Stichting Leeuw. De dieren die worden opgevangen door Stichting Leeuw zijn dikwijls geboren in gevangenschap of zodanig lang onder menselijke zorg geweest, dat ze niet meer kunnen overleven in het wild. Deze dieren kennen geen natuurlijke vijanden en hebben nooit zelf voor voedsel hoeven te zorgen. Stichting Leeuw maakt met Schrikkloof het mogelijk om deze soms getraumatiseerde dieren terug te plaatsen in hun natuurlijk habitat. In een omheind stuk natuurpark kunnen de dieren goed in de gaten worden gehouden en genieten van een welverdiend pensioen terug in hun natuurlijke omgeving.

 

Steun

De zorg voor de leeuwen en andere opvangdieren is kostbaar. Een leeuw kost al snel duizend euro per maand aan zorg en voedsel. Daarom kunnen mensen meehelpen door een dier te adopteren. Ook haalt Stichting Leeuw inkomsten uit de workshops die het verzorgt op Landgoed Hoenderdaell. Bezoekers krijgen tijdens deze workshops een presentatie over de dieren en het werk van de stichting en een uniek kijkje achter de schermen. Met het vertrek van de 3 leeuwen is weer een verblijf vrijgekomen voor andere katachtigen in nood. Eerder deze maand heeft Stichting Leeuw al 2 leeuwinnen gered uit een gesloten resort in Slowakije. Ook voor de nog resterende dieren in het resort, die allen voor het einde van jaar weg moeten zijn, zoekt de stichting naar plek en oplossingen. Als mensen het werk van de stichting willen ondersteunen, dan kan dat door een bezoek te brengen aan www.stichtingleeuw.nl/steun-ons/

Deze verhuizing is mogelijk gemaakt door trouwe donateurs/adoptanten en diverse sponsors waaronder PRD Business Intelligence en Stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn.

Zonder verdoving zijn de dieren rustig hun transportkist in gegaan

Bakari, Sarabi en Jessy in de hal bij Stichting Leeuw

Donateursdag 9 oktober

9 Oktober willen wij onze donateursdag houden.
We hopen natuurlijk dat de coronamaatregelen het dan nog steeds toelaten.
Het is tenslotte een extra bijzondere dag, omdat we dit jaar ook 10 jaar bestaan.
De uitnodigingen volgen later per mail, maar zet het alvast in je agenda.

We zijn open van 09.30 tot 17.00 uur

Na 5 maanden de deuren gesloten te moeten houden, mocht 19 mei het park, waar wij op gevestigd zijn, weer open.

Omdat er een max. aantal bezoekers toelaten mogen komen, kunt u alleen online reserveren.
Jaarkaarthouders kunnen hier een dag reserveren en voor de dagkaarten klikt u hier.

Voor de regels en meest gestelde vragen kunt u kijken op www.hoenderdaell.nl

  • Het gebouw van Stichting Leeuw is open. De jaagsessies zijn op dit moment nog niet op vaste tijden om grote drukte op de galerij te voorkomen.
  • De souvenirshop van Stichting Leeuw is open en bevindt zich boven bij Stichting Leeuw.
  • De horeca naast Stichting Leeuw is geopend.
  • Het is niet nodig om een negatieve corona test te overleggen. Vanzelf blijf je thuis bij klachten.

We hopen u snel weer te zien!

Verhuizing dieren naar The Lions Foundation

Beste volgers van Stichting Leeuw,

Er is ook in Zuid-Afrika niet stilgezeten de afgelopen periode. Inmiddels kunnen wij het mooie nieuws delen dat al onze dieren zijn verhuisd naar onze eigen opvang The Lions Foundation op Schrikkloof. Alle dieren zijn in goede gezondheid overgebracht en wennen nu aan hun nieuwe verblijven en verzorgers. De dieren verblijven eerst in hun separatie ruimtes en mogen naar hun grote verblijven wanneer zij helemaal gewend zijn.

Onze twee broers Omar en Bruno zullen de komende periode wennen aan nieuwe buren en mogelijk gekoppeld worden in de toekomst. Mahli paste al een tijdje niet meer goed in de groep bij Norah en Ziera, dus zij woont nu naast Omar. Norah en Ziera zijn naast Bruno geplaatst. In de komende periode zal worden gekeken of de dieren aan elkaar wennen en toenadering zoeken tot elkaar.

Nog voor de verhuizing is Masrya opgenomen in de dierenkliniek van Dr. Peter Caldwell, de vaste dierenarts. Masrya was niet lekker en moest worden onderzocht. Uit de onderzoeken bleek dat Masrya’s nieren niet helemaal naar behoren werken. Na behandeling en met medicatie gaat het inmiddels beter en is zij herenigd met Nero. Ze is door het slecht eten gewicht verloren, maar inmiddels begint ze weer meer te eten en zijn we hoopvol.
Wij bedanken Emoya voor de samenwerking en de verzorging van de dieren de afgelopen jaren.
Wij zijn erg trots op onze eigen fantastische plek en onze Zuid-Afrikaanse collega’s.

De komende periode zal er worden gewerkt aan het verblijf voor de 4 leeuwen Bakari, Jessy, Sarabi en Dumi. Zij zullen de volgende zijn die Richting deze mooie plek gaan verhuizen.
Binnenkort gaan er mensen van Stichting leeuw die kant op en zullen we weer met grotere regelmaat updates plaatsen.

Op de www.thelionsfoundation.com vind je meer informatie.
Volg ook The Lions Foundation en Schrikkloof Private Nature Reserve op Facebook.

Door de ogen van de dierverzorger (blog 16)

Sandra Kuijmans

11 september 2020,

De gordijnen

We hebben beneden, rondom de binnenbaan, overal gordijnen die we dicht kunnen doen. Deze zijn gemaakt van dik materiaal, dat goed tegen urine kan (want onze dieren kunnen flink sproeien) en makkelijk kan worden schoongemaakt. Deze gordijnen maken een hoop dagelijkse dingen een stuk makkelijker. Alle binnenverblijven bevinden zich rondom de binnenbaan. Dankzij de gordijnen kunnen we dieren in hun binnenverblijf laten en tegelijkertijd kunnen we dieren in de binnenbaan laten lopen. Zonder de gordijnen gaan de dieren ruzie maken met elkaar. Ze kunnen dan niet bij elkaar komen (er zit nog een gang tussen), maar ze kunnen zichzelf wel verwonden met dat gedrag. bovendien is het voor hun mentale gesteldheid niet prettig, want het is puur stress op dat moment. Dus voordat we de gordijnen hadden, was het óf dieren in de binnenbaan en de rest buiten, óf dieren binnen en de binnenbaan leeg. Gelukkig hoeft dat nu niet meer. We kunnen op deze manier in de binnenbaan alles door laten gaan en tegelijkertijd bijvoorbeeld in buitenverblijven werken en dieren binnen voeren. Ook kunnen we dieren die niet naar buiten willen, afschermen van de binnenbaan. Vaak zijn er gordijnen dicht en dat betekent dus dat daar om wat voor reden dan ook, dieren achter zitten.

Ontworming

Wormenbestrijding en het voorkomen van, is iets waar wij bovenop zitten. Met zoveel dieren dicht bij elkaar is dat extra belangrijk. Collega Daphne voert regelmatig mestonderzoeken uit, waardoor we eventuele besmettingen al vroegtijdig op kunnen sporen. Daarnaast ontwormen we twee keer per jaar alle dieren en zorgen we dat we attributen waar we mee schoonmaken, dagelijks ontsmetten. Je zou kunnen zeggen, ontworm wat vaker, dan hoef je de onderzoeken niet uit te voeren. Dat doen wij liever niet, om twee redenen. Een: we proberen alles zo natuurlijk mogelijk te houden. We willen zo min mogelijk ontwormen als het niet echt nodig is. Daarom zijn de mestonderzoeken zo belangrijk. Twee: hoe meer en hoe vaker je een bepaald ontwormingsmiddel gebruikt, hoe groter de kans is dat de parasieten er resistentie tegen opbouwen. Dan heeft het middel geen nut meer en moet je op zoek naar een ander middel. Dat gaat bij honden en katten een stuk makkelijker, omdat dat kleine hoeveelheden zijn, maar je kunt je voorstellen dat dat bij tijgers en leeuwen een ander verhaal is. Bij onze dieren gebruiken we een vloeibaar middel, dat we in het voer (vlees of gans) injecteren. Op deze manier kunnen we gericht doseren en de dieren eten het goed op.

Hoe is het nu met

Akilla

Akilla

Akilla is een eenkennig type’tje. Heel lang ging ze in een hoek van haar verblijf zitten (binnen of buiten), zodra er iemand aankwam die ze niet goed kende. Alleen bij de verzorgers kwam ze los, speelde en babbelde ze. Inmiddels is dat anders! Ze gaat goed naar buiten en komt aanhollen als we haar weer naar binnen roepen. Ze babbelt er op los, nu ook tegen mensen die ze minder vaak ziet, zoals vrijwilligers. Ze kan heerlijk spelen in haar verblijf, met alles dat maar kan bewegen. Als wij aankomen met een kar met voer, staat ze vooraan bij haar voerluik. Ze lust van alles, maar rundvlees, konijn en klein gevogelte vindt ze het lekkerst.

Fred en Ginger

Ginger

Fred

Een stel dat niet zonder, maar soms ook niet met elkaar kan. Het oppervlak van hun verblijf helpt aan het laatste ook niet mee. Fred kan behoorlijk dominant zijn en Ginger moet zich dan soms even uit de voeten maken. Meestal gaat dit om een klein restje voer of een rondslingerend botje. Ze hebben ieder zo hun eigen favoriete plekje om te liggen in hun buitenverblijf, maar ze houden elkaar altijd goed in de gaten. Samen staan ze te dringen voor hun luik als het voertijd is. Ze zijn niet kieskeurig als het op voer aankomt. Ze eten beiden eigenlijk alles, maar Fred spant de kroon. Hij is echt een veelvraat. Wat hij achter laat zijn enkel een paar mini stukjes bot. Van hele prooien laat hij niets over, met uitzondering van ganzen, want dan liggen er natuurlijk nog veren. Momenteel wordt er druk gebouwd aan hun nieuwe verblijf, dat vele malen groter is dan hun huidige verblijf. Het wordt niet alleen groot, maar ook hoog. Collega Jurjen is al tijden bezig om het nieuwe verblijf in te richten. Hij heeft plannen gemaakt voor klimmogelijkheden en beplanting. Het wordt een pracht van een verblijf!

Sya en Chen

Sya

Chen

De zusjes Sya en Chen leiden een rustig leventje. Het is echt een duo, maar ze doen niet veel samen. Ze wonen samen, zonder ruzie. Ze houden elkaar in de gaten en gaan regelmatig even bij elkaar ‘op visite’ in elkaars favoriete huisje. Ze houden niet zo van drukte en bezoek. Ze liggen graag hoog, bovenop hun huisjes, zodat ze alles goed in de gaten kunnen houden. Ze hebben hun vaste routine als het op voeren aankomt. Sya komt eerst binnen via het ene luik. Daarna komt Chen binnen via het andere luik. Dat doen ze altijd zo. Ook deze dames zijn niet bepaald kieskeurig. Van kippennekken tot pens en van konijn tot rundvlees, alles lusten ze.

Vincent en Noelle

Noëlle en Vincent

Een love story. Deze twee zijn sinds hun koppeling onafscheidelijk. Ze volgen elkaar overal en slapen altijd samen, dicht tegen elkaar aan, in een van hun huisjes. Vincent is altijd haantje de voorste. Nieuwsgierig als hij is, komt hij meteen naar binnen racen als er een luik open gaat. Noelle volgt iets later en wil altijd eerst weten of het wel de moeite is om te komen. Wat voer betreft is Vincent een alleseter, die soms ook nog eens eerst gaat spelen met zijn voer. Noelle is wat kieskeuriger. Zij heeft niet altijd evenveel trek. Ook eet ze wat langzamer dan Vincent, wat overigens al snel gaat, want Vincent valt aan alsof zijn leven er van af hangt! Hij komt dan ook meestal zo hard naar binnen rennen, dat met een sliding tegen het hekwerk tot stilstand komt. En nee, dat leert hij niet af.

Donateursdag 2020 gaat helaas niet door

Helaas moeten we mededelen dat dit jaar de donateursdag niet doorgaat. We hebben zitten passen en meten om een juiste oplossing te vinden, maar aangezien er op deze dag meer dan 1000 personen tegelijk bij Stichting Leeuw komen, kunnen we de 1,5 meter niet garanderen. Er kunnen op de galerij, waar jullie de jaagsessies bekijken, slechts 80 personen tegelijk terecht. Een aantal dieren hebben bijvoorbeeld al meer dan 100 adoptanten, dus is het onmogelijk dat iedereen zijn/haar adoptiedier kan zien. Ook in het restaurant kunnen we niet iedereen binnenlaten.
We gaan kijken of de donateursdag in het voorjaar 2021 kan plaatsvinden. Dit hangt natuurlijk helemaal af van hoe Covid-19 zich verder ontwikkelt.
We hopen op jullie begrip.

Dit bericht hebben we gisteren ook naar alle donateurs en adoptanten gemaild, maar helaas zijn er een aantal niet aangekomen of in de spam beland.

DOOR DE OGEN VAN DE DIERVERZORGER (BLOG 15)

Sandra Kuijmans en Patrick Bos

26 juli 2020,

Hoe houden we onze dieren bezig en mentaal gezond?

Het antwoord: Verrijking!

Wat is verrijking en waarom geven we het?
In de natuur hebben onze dieren dagelijks te maken met nieuwe prikkels in hun omgeving. Ze zijn van nature nieuwsgierig en willen graag alles onderzoeken. Op deze manier leren bijvoorbeeld welpen wat wel en niet gevaarlijk is in hun omgeving. Je kunt dan denken aan ontmoetingen met slangen of stekelvarkens, een losliggend takje, een struikje en ga zo maar door. Ook zijn geuren erg belangrijk. Via geuren kunnen zij prooien opsporen, maar bijvoorbeeld ook de aanwezigheid van eventuele rivalen. Zoals wij de krant lezen, ‘lezen’ de dieren hun omgeving door middel van geuren. Als wij de dieren geen verrijking zouden geven, zouden onze dieren elke dag dezelfde krant lezen. Je kunt je voorstellen dat dat al snel begint te vervelen. Elke dag hetzelfde object om te onderzoeken of het ontbreken van objecten, is dus ook niet bedoeling. Verveling en gebrek aan prikkels kunnen stereotiep gedrag veroorzaken.
Verveling en gebrek aan prikkels zijn twee verschillende dingen. Een dier kan regelmatig over nieuw speelgoed beschikken, maar het totaal niet interessant vinden. Het heeft dan geen gebrek aan prikkels, maar verveelt zich evengoed. Dat is meteen het antwoord op de vraag: Wat is verrijking?
Verrijking is pas verrijking, als het dier het interessant vindt.

Soorten verrijking

Voerverrijking
Voerverrijking betekent simpelweg: voer op een minder toegankelijkere manier aanbieden dan normaal. Ook hier geldt weer dat we dat op heel veel verschillende manieren kunnen doen. We kunnen kleine stukjes vlees in de binnenbaan verstoppen, waar de dieren dan naar op zoek kunnen gaan, of bijvoorbeeld grotere stukken vlees in speelgoed of dichte dozen aanbieden. We kunnen het makkelijk maken of juist heel moeilijk. Makkelijk zou zijn, een groot stuk vlees onder een pion. Het dier hoeft dan ‘alleen maar’ (wat voor de een makkelijk is, is voor een ander moeilijk) de pion omver te duwen/trekken en dan heeft hij/zij het vlees te pakken. Moeilijker is bijvoorbeeld een stuk vlees in een kartonnen rol, dat aan beide kanten in het midden wordt gehouden door kleine drijvers (van een boot), die ook in de rol gestopt zijn. Dan zal het dier eerst de drijvers eruit moeten krijgen, om vervolgens op de een of andere manier het vlees uit de rol te toveren.

VIDEO REMY

VIDEO DUMI

Geurverrijking
Zoals gezegd zijn geuren erg belangrijk. Gelukkig kunnen we geuren op allerlei manieren toepassen. We kunnen natuurlijke vormen van geuren, zoals mest van prooidieren en bepaalde kruidenplantjes gebruiken, maar ook pure etherische oliën. Deze oliën kunnen we bijvoorbeeld op een stuk speelgoed druppelen, of op vaste objecten in de verblijven of de binnenbaan. Direct contact met sommige oliën kan niet bij onze katten dus dat vermijden we. De plantjes kunnen we bijvoorbeeld ergens in doen of aan een hekwerk vastmaken. Als een dier in de binnenbaan loopt en er heeft eerder die dag een ander dier ingelopen, is het onderzoeken van de geuren van het eerste dier ook een vorm van geurverrijking.

VIDEO SIMBA met geurbankje

Speelgoed

Speelgoed is er in allerlei vormen, maten en soorten. Voorbeelden van speelgoed dat wij gebruiken zijn: scheepsboeien, drijvers, (zeer stevige) ballen, pionnen, autobanden, juten zakken, papieren zakken, kartonnen dozen, kartonnen rollen, speelgoed gemaakt van brandslangen en kleine boomstammen. Veel speelgoed kunnen we vullen met allerlei dingen, zoals stro, kleiner speelgoed, mest en vacht van prooidieren en ook kunnen we weer gebruik maken oliën of plantjes. Het speelgoed moet uiteraard veilig zijn voor de dieren en het is fijn als het een beetje leeuw- of tijgerproof is, zodat we het meerdere malen kunnen gebruiken. ‘Onverwoestbaar’ bestaat bij ons niet. Deze dieren krijgen werkelijk alles kapot en dat is prima.

VIDEO SIMBA MET BAL

VIDEO KUMA EN VALESCA (op de achtergrond is Vladimir hoorbaar aan het spelen met een bal)

VIDEO ‘THE MAKING OF’, EEN BRANDSLANG SPEELTJE

Mest, bloed en vacht van prooidieren
Eigenlijk vallen deze drie dingen onder geur- en voerverrijking, maar ik benoem ze toch apart. Deze specifieke geuren hebben een groot effect op de dieren. Het zijn natuurlijke geuren. Veel dieren vinden het heerlijk om zich ermee in te wrijven, door zich er doorheen te rollen. De vacht en mest kunnen we weer ergens in stoppen, dit maakt bijvoorbeeld een stuk speelgoed dat zij al kennen, opeens weer zeer interessant. Het bloed dat wij gebruiken is bijvoorbeeld hertenbloed, dat we in een soort spuitflesje (met een lang, krom rietje) doen en tijdens de trainingen als bijzondere beloning gebruiken.

Groente, fruit en ijsjes
Groente en fruit is uiteraard geen voer voor onze dieren. Het eigenlijk een combinatie van geurverrijking en speelgoed. In de zomer kunnen dit sinaasappels en watermeloenen zijn en in de herfst bijvoorbeeld pompoenen. De dieren kunnen heerlijk op onderzoek uit gaan en er mee spelen. Niet alle dieren vinden fruit en groente interessant. Zoals eerder gezegd, is verrijking pas verrijking als het dier er interesse in heeft.
Ijsjes geven we voornamelijk als het warm zomerweer is. We vullen emmers met water en bijvoorbeeld stukjes vlees, hertenbloed, fruit etc. Deze gaan vervolgens de vriezer in voila: ijsjes.

Vaste objecten en beplanting
Vaste objecten zijn in principe maar een keer verrijking. Als ze eenmaal onderzocht zijn is de lol eraf. Maar je kunt ze wel op andere manieren gebruiken. Britsen (houten verhogingen in de verblijven) kunnen we binnen verplaatsen. We kunnen de inrichting van een binnenverblijf hierdoor veranderen. Ook maken we britsen van brandslangen waardoor het een soort hangmat-bed wordt. De vaste britsen die in de buitenverblijven staan kunnen we niet verplaatsen. Wel kunnen we er weer andere verrijking aan vast maken of in verstoppen.
Beplanting is onderdeel van de inrichting van de verblijven. Maar iets nieuws planten in een verblijf en dan zorgen dat het daadwerkelijk kan wortelen en blijft staan, is nogal een uitdaging en ook gewoon een gok. Het heeft niets te maken met de grond, maar alles met de dieren. De meeste leeuwen slopen zoals gezegd alles. Een pas geplant boompje is reuze interessant en wordt er meestal binnen een uur na het planten alweer uitgetrokken. Hopelijk gebeurt dat in zijn geheel, zodat we het dan ergens anders kunnen planten. Soms planten we iets in de binnenbaan, maar ook deze planten sneuvelen vaak dezelfde dag nog. Helaas voor ons, maar het is wel heel leuke verrijking! De dieren trekken het uit de grond, gaan erin liggen rollen, gooien ermee door de lucht en rennen ermee door de binnenbaan. Ook kerstbomen zijn in de wintererg in trek. Het valt onder de planten, maar ze worden door de dieren vooral als speelgoed gebruikt.

Training
Training is ook een vorm van verrijking. Veel dieren vinden het geweldig om hun hersens te gebruiken en uit te vinden wat ze kunnen doen om een stukje vlees te krijgen. Wij doen dit in de vorm van gezondheidstraining en krattraining. Gezondheidstraining heeft als doel dat wij de dieren van alle kanten goed kunnen bekijken en op die manier kunnen beoordelen. Om een voorbeeld te geven; We kunnen de dieren rechtop tegen het hekwerk laten staan, waardoor we de onderkant van de voorpoten en de gehele onderkant en buik kunnen zien. Ook kun je op deze manier eventuele gewrichtsproblemen opsporen.
Krattraining doen we met dieren die in de toekomst gaan verhuizen. Wij laten ze wennen aan de transportkist, door de kist interessant te maken (met voer of speelgoed). Op deze manier hoeven de dieren op het moment van vertrek niet verdoofd te worden, maar lopen zij zelf de transportkist in.
Training is geheel vrijwillig en moet leuk blijven. Het is ten slotte een vorm van verrijking. Heeft een dier geen zin of geen interesse, dan houdt het op. Soms lopen ze midden in een training weg, soms komen ze helemaal niet, soms vinden de training niet zo interessant en soms zijn ze super enthousiast en staan ze al te wachten bij het hek als je aan komt lopen. Het blijven katten.

Jaagsimulator
Jagen met de jaagsimulator is een manier voor de dieren om hun natuurlijke gedrag uit te kunnen oefenen. Ook is het een vorm van verrijking en veel dieren vinden het geweldig om te jagen. Alle dieren die het leuk vinden komen roulerend aan de beurt. Er zijn ook dieren die er totaal geen interesse in hebben en dan hoeft het ook niet. Ook hier geldt weer: het moet leuk blijven. Verrijking is pas verrijking als het dier het verrijking vindt. Gelukkig vinden veel dieren het leuk. Jagen is elke keer weer anders, omdat de simulator met een joystick wordt bestuurd en ook steeds door verschillende bestuurders. Een jacht is daardoor nooit hetzelfde en ook onvoorspelbaar. Meestal gebruiken we een stukje vlees dat we aan de simulator hangen, maar we hangen er ook wel eens een stukje speelgoed aan, of een ganzenvleugel. Dat laatste fladdert zo lekker en veel dieren worden daar heel fanatiek van.